15°C wordt 12°C, 6°C wordt π°C

door The Vremde Mirror

Klimaatexperts hebben in aanloop van de Klimaattop in Parijs een historisch voorakkoord bereikt. Er is afgesproken dat 15°C vanaf volgend jaar 12°C wordt, 6°C wordt dan weer π°C. De experts stippen aan dat er dan nog nauwelijks sprake is van een aarde die opwarmt. Regeringsleiders reageren verheugd.

infografiekklimaattop

Aanvankelijk heerste er veel scepticisme over de Klimaattop in Parijs die in het teken zou staan van schijnmaatregelen, slappe compromissen en lijdzame lankmoedigheid.

Klimaatexperts lijken nu een doorbraak geforceerd te hebben. Waarom hemel en aarde bewegen om de uitstoot van CO2 terug te dringen als we de temperatuurschaal kunnen corrigeren?

De kritiek op Graden Celsius zwelt al een tijdje fors aan. De temperatuurschaal zou gedateerd zijn. Niet de tering naar de nering zetten. Er werd in het verleden al met sancties gedreigd, maar Graden Celsius bleef excessief gedrag vertonen. 30°C, 40°C, of meer. Het kon gewoon niet op. Met een stevige inflatie als gevolg waar de hele wereld voor moet boeten.

Vlaams Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) legt uit. ‘Graden Celsius was aan het radicaliseren. Hij gaf niet meer de echte, maar een veel hogere temperatuur weer en we hadden lange tijd niks in de gaten. We gingen zelfs denken dat de opwarming van de aarde onze schuld is en dat we duurzamer moeten leven. Dat was naïef. We moesten gewoon Graden Celsius meteen herijken.’

‘Een belangrijke les voor de toekomst,’ weet Schauvliege. ‘Door Graden Celsius consequent om te zetten naar de normale waarden voor de tijd van het jaar, blijkt de gemiddelde temperatuur over gans de wereld normaal te zijn voor de tijd van het jaar. En is de opwarming van de aarde geen issue meer.’

Nu het op de aarde merkbaar enkele graden kouder wordt, wordt verwacht dat de ijskappen zullen groeien, de zeespiegel zal zakken en transportbedrijven weer zonder probleem in natuurgebied mogen uitbreiden.