Naam van Matthias wordt al heel zijn leven verkeerd geschreven, toch bleef het bij die ene moord

door The Vremde Mirror

Mattias is er klaar mee. De kans dat iemand zijn naam juist schrijft bedraagt volgens zijn eigen tellingen ongeveer 1 op 100. Toch is hij nog geen seriemoordenaar. ‘Die innerlijke rust is eigen aan een Matthias,’ verklaart Matias.

‘Je wilt echt niet weten op hoeveel verschillende wijzen mijn naam geschreven wordt,’ zucht Matjas. ‘Zo moeilijk is dat niet. M, A, T, H, I, A, S. Sorry, ik ben een T vergeten. M, A, T, T, I, A, S. Nee, M, A, T, H, T, I, A, S. Zo, ongeveer. Respectloos dat mensen niet een beetje moeite doen om mijn naam juist te schrijven.’

‘Ja, die ene keer. Ik was jong, naïef en koesterde de verwachtingen dat een professor Nederlandse letterkunde mijn naam wel juist zou schrijven. Ik verloor mijn geduld en meer valt er niet over te vertellen. Zie ik er soms uit als een Mathias?’ vraagt Mathias zich af.

Overigens verdient de zelfbeheersing van Matthijs alleen maar respect. Hij laat de mensen in leven die zijn naam verkeerd spellen. ‘Het is verkeerd wat ze doen en ik praat het niet goed, maar zij hebben dit ook niet gewild. Het probleem zijn de ouders die hun kind Mathias zijn beginnen noemen,’ aldus Mattias. ‘Die moeten worden uitgeroeid.’

‘Het leert relativeren,’ vertelt Matijas. ‘Als je over vreselijke gebeurtenissen leest in de krant en de foto’s van de slachtoffers ziet, denk je toch algauw dat hun namen tenminste niet op uiterst laaghartige wijze verkeerd zijn geschreven.’

Matias overweegt nu een naamsverandering. ‘Ik twijfel nog tussen Laurens, Laurenz, Laurence, Lawrence en Peter.’

Advertenties