‘Help! Mijn ivorenkerktoren staat blank, maar ik geloof niet in de klimaatcrisis. Wat nu?’

door The Vremde Mirror

In onze mailbox belanden regelmatig hartverscheurende vragen die we helaas niet allemaal kunnen beantwoorden. Gisteren ontvingen we een noodkreet van trouwe lezer Rik T. die we echter niet konden negeren zonder ons schuldig te voelen.

(c) Wikimedia Commons

Probleemstelling

Rik T.* woont naar eigen zeggen in een ivorenkerktoren van waaruit hij zijn gal spuwt over allerhande onderwerpen waarover hij variërend vrijwel niets, niets of nog minder afweet. Een van die onderwerpen is de klimaatcrisis. Maar laten we hem zelf aan het woord.

‘Jarenlang poogde ik klimaatactivisten- en wetenschappers in diskrediet te brengen. Ik moet zeggen: niet zonder succes. Menigvuldig hield ik mensen die hun leven lang het klimaat bestuderen uit talkshows omdat ik mijn mening in 280 tekens inclusief punten en komma’s kan vatten. Nu staat mijn ivorenkerktoren onder water.’

De vraag van trouwe lezer Rik T. luidt: ‘Moet ik mijn ongelijk toegeven of bestaat er een elegante manier om mijn gezicht te redden?’

Onze oplossing

Beste Rik, geef zeker niet toe dat je fout zat. Het zou zonde zijn om jarenlang een voorgewende expertise te hebben opgebouwd en die nu te zien verdwijnen als een dorp in de Maasvallei. Wat je moet doen is heel eenvoudig: zeg dat het weer en het klimaat niet hetzelfde zijn. Concreet: dat je ivorenkerktoren onder water staat is niet het gevolg van de klimaatcrisis, maar gewoon het weer.

Wetenschappers zeggen mogelijk iets anders, maar je dankt al jarenlang je twitterlikes aan de wetenschap belachelijk maken, dus laat dat asjeblieft niet aan je hart komen! Zeg dus elke keer dat er ergens ter wereld extreem weer is, desnoods tientallen keer per dag, dat dit het weer is en niet het veranderende klimaat.

50°C in Canada? Het weer, niet het klimaat. De smeltende Groenlandse ijskappen? Het weer, niet het klimaat. Inferno’s in Siberië? Het weer, niet het klimaat. Enzovoort. Oefen het goed in!

Het mooie is dat de zogenaamd extreme weertjes zo veelvuldig zullen voorkomen dat je al snel niet meer kunt zeggen dat ze extreem zijn, maar wel de nieuwe normale situatie vormen. Dat de nieuwe normale weersituatie ook extremen kent, logisch. Extreem weer is van alle tijden. Dus beste Rik, maak je geen zorgen mocht je na verloop van tijd de klimaatcrisis aan het bestrijden zijn bij temperaturen van 48°C boven het vriespunt terwijl er mensenkadavers door je straat drijven. Dat is gelukkig maar het weer.

* Uit privacyoverwegingen hebben we de naam van R. Torfs geanonimiseerd.