Transfernieuws: Vremde koopt torenspits kerk Boechout

door The Vremde Mirror

Vremde – Boechout | Nog steeds staat de kerk van Vremde te verbrokkelen en te verrotten tot in het diepste van haar ziel. De Vremdse bevolking kan dit niet langer aanzien en grijpt naar de ultieme noodoplossing: ze heeft de torenspits van buurgemeente Boechout overgekocht. De transfersom bedraagt maar liefst 365,12 euro, verzendingskosten inbegrepen. Een recordbedrag: dit is meteen de duurste inkomende transfer voor Vremde in haar 1010-jarige geschiedenis.

In Boechout is men bedroefd dat ze hun torenspits verliezen. Plaatselijk burgemeester Koen T’Sijen vertelt: ‘Het is natuurlijk een aderlating voor onze kerk. Maar aan het eind van het seizoen zou de torenspits toch transfervrij zijn geweest, dus is het beter om er nu nog wat geld voor te vangen. Met die 365,12 euro kunnen we toch al een deel van de toekomstige gaten in onze veel te ambitieuze begroting dichten.’

‘We zochten al langer een goeie targetman,’ vertelt Vremds burgemeester Boer Gust. ‘Onze huidige torenspits is duidelijk op zijn retour, vooral geteisterd door afbrokkeling van lijf en leden en onherstelbare slijtage. Ter vervanging moesten we aan geld zien te geraken en dat is gelukt. Die 365,12 euro is er natuurlijk niet zomaar gekomen. Het eerste plan was om met een halfopen vrachtwagen rond te rijden, liedjes te zingen en zo geld in te zamelen. Maar om het tractorverkeer niet te veel in de war te brengen, hebben we dat toch maar niet gedaan. Wel hebben we beroep gedaan op Frans.’

‘Awel, ik ben met de pet rondgegaan in heel het dorp,’ verklaart Frans (81). ‘Op dat halfuur wandelen, ik moet toegeven dat ik hier en daar ook nog wel een babbeltje heb gedaan, heb ik 365,12 euro verzameld. Dat is een schoon bedrag en meer dan voldoende om de torenspits van de Boechoutse kerk over te kopen ter vervanging van de huidige, misschien zelfs wat te veel. Maar ge moet de buurdorpen af en toe ook eens iets gunnen.’

Vremds burgemeester Boer Gust beseft dat er kwalitatief betere torenspitsen op de markt zijn. ‘In de winterperiode is het qua torenspitsen grijpen wat men kan krijgen. Het voordeel van een Boechoutse torenspits is dat de verzendingskosten niet te hoog oplopen. Natuurlijk hadden we liever die van Antwerpen bemachtigd, maar dan had Frans wel twee keer met de pet moeten rondgaan. Andere opties waren er ook nog, maar de Zimmertoren past hier niet in het landschap. En de torenspits van Millegem konden we huren met aankoopoptie, maar daar hebben we toch maar voor bedankt.’