Maya’s voorspellen: in 2015 einde van Blackboard

door The Vremde Mirror

Buitenland (niet dat gehucht bij Bornem) | Studenten en kindjes uit het middelbaar zullen nog even op hun tanden moeten bijten, maar niet lang meer. Blackboard zal zichzelf in 2015 vernietigen, althans dat zeggen de Maya’s. Op de plaats waar Blackboard schielijk komt te overlijden, zal een bericht verschijnen dat het wegens onderhoud tijdelijk niet beschikbaar zal zijn.

bbbb

De meest recente in een Pakistaanse fabriek gefabriceerde Mayakalender zorgt wereldwijd voor veel ophef. Blackboard is toch een instituut dat al van ver voor de middeleeuwen het leven van vele jongeren bepaalt en stuurt. De lay-out is sindsdien ook nooit veranderd. Maar daar lijkt nu een eind aan te komen. Volgens allerhande wiskundige berekeningen, diepgravende analyses en innovatieve interpretaties van deze Mayakalender uitgevoerd door knappe bollen zou Blackboard in 2015 zichzelf vernietigen.

Bij een pijnlijk afscheid drijven toch vooral de mooie momenten boven en worden de mindere ervaringen algauw op de achtergrond verdrongen. Kenji (16): ‘Blackboard was de slechtste nog niet. Ik zal later aan mijn kleinkinderen nostalgische verhalen kunnen vertellen wat voor avontuur het soms was om een simpel Word-document up te loaden op Blackboard. Tijden die nooit meer zullen terugkomen.’

‘Of die powerpoints die docenten beloven op Blackboard te zetten, maar die op mysterieuze wijze nooit verschijnen,’ valt Keano (17) hem bij. ‘Ik ga het missen.’

Universiteiten en scholen zitten nu met de handen in het haar en zoeken naar een geschikt alternatief om scholieren en studenten op een efficiënte manier te overladen met nutteloze taken en oefeningen ter zelfstudie waar niemand op zit te wachten. ‘De hippe vormgeving van Blackboard en het bijzonder toegankelijke gebruik gaan al eeuwen mee. Jammer dat dit stukje verworven traditie nu zomaar verloren gaat,’ vertelt Mieke Van Hecke van het katholiek onderwijs. ‘Het zal niet gemakkelijk worden om op het internet even onvindbare krochten te vinden om examenroosters te verstoppen.’