Vremde verbiedt cultuur op haar grondgebied

door The Vremde Mirror

Vremde |  Per 1 september verbiedt Vremde elke culturele uiting op haar grondgebied. In realiteit verandert er dus niks.

Het grootste slachtoffer is de moderne kunst in het park. Die zal in de fik gestoken worden door

Het grootste slachtoffer is de moderne kunst in het park. Die zal in een plechtig moment met veel hoogwaardigheidsbekleders in de fik gestoken worden door Geert Bourgeois.

Wie in Vremde vanaf 1 september op eender welke manier nog in contact komt met cultuur, moet een GAS-boete van 150 euro betalen en daarbovenop een schadevergoeding die overeenkomt met de financiële verliezen die de economie hierdoor heeft geleden. Vooral die laatste kosten kunnen hoog oplopen. Een uur toneelteksten schrijven is een uur niet gratis geslaafd voor een zelfstandige ondernemer die een hele dag mekkert over de last op arbeid. Zoiets vreet aan de economie. Maar het kan nog erger. Tijdens dat uur toneelteksten schrijven, kunnen tegelijk ook de aandelen van beursgenoteerde bedrijven kelderen. Bewijs dan maar eens dat er geen verband is tussen de twee. Deze grap kan u zo algauw een fortuin kosten.

‘Ik ben trots dat dorpen zelf het heft in eigen handen durven nemen,’ zegt een zichtbaar jolige Vlaams Minister-President Geert Bourgeois. ‘Vremde is een voorbeeld voor de rest van Vlaanderen. Het moet nu maar eens gedaan zijn met die linkse culturo’s die zich met hun bakfiets voortschrijden van de ene literaire voordracht naar de andere, waar de grootste dichters in het diepst van hun gedachten hun nimmer verstaanbare en overgesubsidieerde pennenvruchten te berde brengen.’

Geert Bourgeois: ‘Onder de gemeenten wordt er vier miljard euro aan subsidies verdeeld om elke culturele uiting de kop in te drukken’

‘Waarom Vremde navolging verdient, is heel helder,’ vindt Bourgeois. ‘Cultuur leidt af van de essentie van het bestaan, namelijk zich uit de naad werken voor een werkgever. Door cultuur lijken simpele werknemers een volwaardig leven te kunnen leiden waarin zelfs plaats is voor intellectuele zelfontplooiing, de ontwikkeling van een maatschappijvisie en een vorming van een eigen mening. Cultuur bevordert met andere woorden de emancipatie van arbeidslieden, wat economisch gezien ronduit gevaarlijk is.’

‘De Vlaamse Regering verdeelt daarom vier miljard euro aan subsidies onder de gemeenten om elke culturele uiting de kop in te drukken,’ kondigt Bourgeois aan. ‘Dat is een redelijke hap uit de begroting, maar zo komen we alsmaar dichter bij een cultuurloos Vlaanderen waarin er efficiënt wordt gewerkt. Wist je dat de doorsnee Vlaming enkele uren per week zijn tijd verbrodt aan cultuur? Dit zijn uren dat de Vlaming economisch niet relevant is, maar het wel had moeten zijn. Daarom dat cultuur liever vandaag nog dan morgen illegaal wordt verklaard.’

Toch blijkt het hart van Bourgeois niet helemaal van steen te zijn. ‘Ik heb ook soms nood aan een klein verzetje,’ geeft hij ootmoedig toe. ‘Vendelzwaaiwedstrijden, Vlaamse kermissen en Vlaanderen Muziekland vallen niet onder deze regeling.’

 

Advertenties