Aparte fietsstrook op fietspad moet fietsers beschermen tegen geparkeerde wagens

door The Vremde Mirror

Het fietspad is een wonderbaarlijke biotoop van openslaande portieren, lanterfantende voetgangers, geleegde glascontainers en elektrische tweewielers. Vlaams minister van Verkeer Ben Weyts (N-VA) wil orde scheppen in de chaos door een aparte rijstrook in te richten op het fietspad voor fietsers.

fietspad

Ben Weyts begrijpt dat hij een gevoelige snaar raakt. ‘Ik reken op solidariteit van de automobilisten. Het is niet gemakkelijk om plots niet meer op het hele fietspad te mogen parkeren.’

‘Concreet is een zesde van het fietspad uitsluitend voor fietsers bestemd. Op het overige gedeelte is er plaats voor geparkeerde wagens. De fietser heeft daar nu niets meer te zoeken. Als tegemoetkoming is een fietser die in aanvaring komt met een automobilist altijd zelf verantwoordelijk voor de opgelopen schade.’

Weyts smeekt nogmaals om begrip bij de automobilisten. ‘Het is 2016. Het rijk van Koning Auto is niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger.’

Mario (41) parkeert zijn camionette elke dag trouw op het fietspad. Dat hij er voortaan rekening moet houden met fietsers zint hem allerminst. ‘Toegeeflijkheid die ons door de strot wordt geduwd. Gewoon omdat asociale fietsers denken dat het fietspad van hen is. Wij, automobilisten, moeten ons altijd aanpassen.’