10 titels die u niet mag missen op de Boekenbeurs

door The Vremde Mirror

Morgen opent de Boekenbeurs. 10 boeken die uw aandacht verdienen.

© Wikimedia Commons

Bruine verzen (Oswald Van Daele – Doorbraak)

Een recent ontdekt doch visionair werkje uit 1939 vol heimatpoëzie, zeer typerend voor die tijd. Van Daele laat zich niettemin betrappen op verheffende poëzie. Denk maar aan volgend vers:

Oe oe zegt de baviaan

Den Duitsch komt eraan!

Oe oe zegt de Marokkaan, maar dat mag je weer niet zeggen

Den Duitsch komt eraan!

Oswald Van Daele stond tot op heden in de schaduw van zijn tweelingbroer Cyriel, die ook het een en ander meemaakte. Al is dat louter facultatief om te weten, maar daarom niet minder informatief.

Niet weer een boek (Sven Nys – Van Halewyck)

In Niet weer een boek vertelt Sven Nys hoe hij ertoe komt wederom een boek te schrijven. Zoals we Nys inmiddels kennen, schuwt hij hierbij het harde filosofische werk geenszins.

Wij sommen op: ‘Geloof in jezelf’ (p.11), ‘Je kunt het’ (p.12), ‘Het is niet omdat je veldrijder bent geweest, dat je geen kostuum mag dragen’ (ook p.12), ‘Ik ben belangrijk’ (p.12 blijkt werkelijk een mustread) en ‘Svenneke Nys, Svenneke Nys, Svenneke Nys, Svenneke Nys’ (p.13).

Vanaf dan gaat het literair bekeken flink bergaf, maar na een intellectueel overdadig begin neemt geen lezer hem dat kwalijk. Het lijdt geen twijfel dat Nys hiermee zijn rol als een van de belangrijkste vooruitgangsdenkers van deze tijd bevestigt. Met voorwoord van Eddy Merckx.

Daarnaast ben ik leerkracht (Hilde Peeters – Eigen Beheer)

Een autobiografische roman waarin het hoofdpersonage Hilde heet. Leeswaarschuwing: onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Hilde is leerkracht plastische opvoeding in het eerste en tweede middelbaar en haar belangrijkste hobby is schrijven. Onbegrijpelijk maar waar, geen uitgeverij wil met haar in zee. Hilde besluit om haar roman zelf uit te geven. Ze verkoopt 87 exemplaren.

Impotent zonder leeftijdsgrens (Kenneth Farco – Doorbraak)

Ook een autobiografisch getint werk. In Impotent zonder leeftijdsgrens legt Farco (40) zijn eigen ziel bloot. Zo beschrijft hij hoe hij zich stoerder voordoet dan hij is om zo bepaalde zaken te verdonkeremanen. Niet altijd gemakkelijk, want als hij kritiek krijgt, reageert hij snel sentimenteel en aangedaan. Kenneth Farco is een pseudoniem.

Van pleistoceen tot spleen (Rik Torfs, Yuval Noah Harari, Jordan Peterson – Spectrum)

Ondertitel: een geschiedenis van de onderdrukking van de blanke man. De drie auteurs lijsten minutieus alle onderdrukte blanke mannen in de wereldgeschiedenis op, met dit werkje van 64 bladzijden als resultaat.

Harari zorgt voor de historische context: ‘Jef lag in het interbellum onder de sloef bij zijn Maria. Gelukkig voor Jef stierf Maria in de oorlog.’

Peterson voor de duiding: ‘Zo zie je maar, oorlog is mannenwerk. De vrouw is een zwak en ziek wezen. Blij mag ze zijn dat de man bestaat. Vrouwtje, maak dus maar niet zo van je tak en spreid je benen.’

Torfs voor nog meer duiding: ‘Maar daar hoor je #metoo dan weer niet over.’

De drie auteurs bewijzen ook dat achterlijke denkbeelden verpakt als semi-intellectueel filosofisch gezwets gretig ingang vinden bij een breed publiek. Dat tonen ze als volgt aan: al doende.

Ik ben moe en de quinoa is op (Febeke Groenewortel – Das Mag)

Een 27-jarige hoogopgeleide Amsterdamse met een vaste baan bij een uitgeverij heeft in wezen niets te klagen over het leven. Daarom besluit ze een debuutroman te schrijven over haar leven om uit te zoeken of dit terecht is. Wat inderdaad zo zal blijken.

Dat neemt niet weg dat Ik ben moe en de quinoa is op een meeslepend, ontroerend, passioneel, begeesterend, prikkelend, indrukwekkend, aangrijpend en confronterend boek is dat de Nederlandse literatuur grondig zal herscheppen. (bron: persbericht Das Mag)

Koop dit boek, want ik ben bekend en straks niet meer (Auteur nog te bepalen – Borgerhoff & Lamberigts)

In Koop dit boek, want ik ben bekend en straks niet meer doet [x] zijn verhaal. [x] kende geen gemakkelijke jeugd, maar kwam erbovenop door hard te werken. Leer het verhaal van [x] kennen. Het is de moeite, want [x] is bekend. Nu toch nog.

Een doodgewone jeugd (Kato (17) – Lemniscaat)

Kato (17) ontdekt op haar dertiende dat haar vader (econoom) een dubbelleven leidt als opiniestukkenschrijver voor De Morgen. Hierop krijgt ze tezelfdertijd anorexia, boulimie en een burn-out.

Kato (17) wist dat haar vader econoom was, maar op haar vijftiende komt ze tot het volle besef wat dat juist inhoudt. Hierdoor belandt ze onder meer in de prostitutie, stal doosjes van luxehorloges om haar heroïne te betalen en werd het lievelingetje van de leerkracht Esthetica.

Kato (17) wil met dit boek alle mogelijke ellende van de wereld bespreekbaar maken voor kinderen. Het ging de jongste maanden goed met Kato (17) tot ze afgelopen week in Van Gils en Gasten haar boek kwam voorstellen.

Niet de afspraak (Dr. P. Th. H. Mark Van Bissegem – Halewijn)

Wat als de hele wereld vergaat behalve de studio van De Afspraak? Die vraag stelt professor navelkunde Dr. P. Th. H. Mark Van Bissegem die hiermee zich voor het eerst aan een uitstapje naar de romankunst waagt.

Of de mensheid overleeft, hangt af van een presentator, professor, barones en columnist. Zij beleven drieste avonturen tot zij ook sterven, daar de barones en de professor na vele omstandig omschreven pogingen een kind baren dat het midden houdt tussen een vierkoppig varken en een driekoppig nijlpaard met eczeem aan beide voorpoten.

Beter jood dan rood (Cyriel Van Daele – Doorbraak)

‘Zowel een historische als utopische roman,’ aldus uitgeverij Doorbraak. ‘Dit werkje van Van Daele dateert uit 1937 en vertelt hoe de Vlamingen en de Duitsers de handen in elkaar slaan om het communisme uit Europa te verdrijven en tevens alle democratische stemmen uitroeien. Om zeker te zijn. Geef hun maar eens ongelijk.’

***** ‘Eyeopener’ – Rik Torfs.

Cyriel Van Daele stond tot op heden in de schaduw van zijn tweelingbroer Oswald, die ook het een en ander meemaakte. Al is dat louter facultatief om te weten, maar daarom niet minder informatief.