Links ontkent aantijging rechts: ‘Wij zijn niet per se tegen oorlog’

door The Vremde Mirror

De aankoop van de F35 verhit de gemoederen. Rechts verwijt links dat het geen oorlog wil. Links ontkent die beschuldiging. ‘Wij zijn niet per se tegen oorlog.’

© Wikimedia Commons

‘Is dat wat links wil? Geen oorlog? Bang natuurlijk dat ze iemand pijn gaan doen. Of zelf zullen lijden. Wereldvreemde softies. Als ze de kant van de Vlaams-nationalisten kiezen in de oorlog, staan ze vanzelf aan de juiste kant,’ aldus Theo Francken (N-VA).

‘Kwaadwillige framing,’ vindt John Crombez (sp.a). ‘Rechts wil ons in een hoek duwen. Insinueren dat we pacifistisch zijn. Of tegen het vervoer zijn van kernwapens. Je kunt tegen een bepaald type gevechtsvliegtuig zijn en voor oorlog. Maar liefst met zo weinig mogelijk geweld. Als het kan weliswaar.’

Pieter De Crem (CD&V): ‘Links heeft duidelijk nog nooit een bom gegooid op vijandig gebied. Het voelt zo lekker. De macht die je hebt over duizenden levens. Allemaal om als trouwe bondgenoot de belangen van de internationale gemeenschap te behartigen uiteraard. In deze zin laat ik het woord Realpolitik vallen. Maar zo lekker.’

‘Een heel klein beetje oorlog is soms beter dan onuitgevoerde moorden. Een kort gevecht hoeft niet lang te duren. Een korte stoot en dan weer verder. Maar dat kan ons inziens zonder de F35,’ meent Wouter De Vriendt (Groen).

Jan Peumans (N-VA): ‘Zijn jullie allemaal zot geworden? Die trots bij de aankoop van gevechtsvliegtuigen geeft mij een vies, vies gevoel. Waar is pacifistische gedachte van de Volksunie? Ah, maar je kunt met de F35 ook een kernoorlog tegen Spanje beginnen? Dat is iets anders. Ik steun de partij en de oppositie moet niet zo van haar tak maken. Wat is me dat nu zeg?’

Enzovoort, enzovoort.