Vremde nieuwe start- en aankomstplaats Gordel

door The Vremde Mirror

Vremde – Sint-Genesius-Rode | Op 2 september vindt de Gordel plaats. Dit is het grootste fietsevenement van het land na de wielerklassieker Vremde Koerse die zoals de trouwe lezer weet recent is verreden. Vaste vertrek- en aankomstplaats Sint-Genesius Rode gaf er de brui aan omdat de Gordel te veel overlast zou opleveren voor horeca en aanverwanten. De organisatie van de Gordel zocht daarom ijlings naar een geschikte plek zonder al te veel horeca die last zou kunnen hebben van de zondagse fietsers. Het kwam daarbij al snel uit bij het pittoreske Vremde. Op een bakkerij die op 2 september met jaarlijks verlof is en een slager die zondags weigert open te doen, kon de organisatie van de Gordel niet beter treffen. Bovendien werd de gemeente Boechout-Vremde eerder dit jaar nog uitgeroepen tot Vlaanderens beste fietsgemeente en ontving daarvoor de nodige egards. Zo kwam er na ettelijke decennia eindelijk een fietspad te liggen tussen Boechout en Vremde. Het fietspad dat het dorp van Vremde doorkruist wordt dan weer wel eens de Jura van Vremde genoemd naar vergelijking met het rotsachtige gebergte in Frankrijk.

Volgens Meneer de Burgemeester is dit dan ook de kers op de taart voor het prachtige fietsbeleid in zijn gemeente. “Omdat we in aanloop naar de verkiezingen ook eens aan Vremde moeten denken, zadelen we hen op met de start van de Gordel en presenteren het als een cadeau.” De Vremdse gastvrijheid wordt dus weer danig op de proef gesteld. Het plaatselijke buurtcomité Vremde 2020 heeft alvast strenge grenscontroles geëist door de politie. Er zal vooral streng gecontroleerd worden op nagels en spijkers. Ook zal iedereen die Vremde binnen wil komen ‘schild en vriend’ moeten uitspreken. Wie dat niet in onberispelijk Vlaams doet of bij wie het te hard als ‘skilt en vriend’ klinkt, wordt de toegang tot Vremde geweigerd. Deze draconische veiligheidsmaatregelen moeten het hele fietsgebeuren in goede banen leiden. De Lokale Politie Minos zegt dit alleen niet aan te kunnen en eist versterking van de Federale Politie. De kosten van de bewaking zouden oplopen tot €42 000.

Advertenties