Massale opkomst voor handtekeningenbeurs

door The Vremde Mirror

Vremde | In Vremde wordt van 31 oktober tot en met 11 november de eerste handtekeningenbeurs in Vlaanderen gehouden. Dit evenement blijkt een schot in de roos te zijn. De bezoekersaantallen swingen de pan uit.

Organisator Joris Geerts van deze eerste handtekeningenbeurs is een tevreden man. ‘We hadden zo’n 12 000 bezoekers verwacht. Zeker niet meer gezien het feit dat deze handtekeningenbeurs pas begint ergens midden in de herfstvakantie. Zoals het er nu naar uitziet zullen we de kaap van 120 000 bezoekers ronden. Dit overtreft alle verwachtingen. Het is zowat een vijftigvoud van het aantal inwoners in Vremde.’

Het programma is om van te smullen. Publiekslieveling Boer Gust zal dagelijks signeren op alle plaatsen waar u dat maar wenst. De wachttijden voor hem durven oplopen tot zes uur. Ook de handtekeningen van frontman van het Vremds Belang Filip Dewitte kunnen op aardig wat belangstelling rekenen. De rij voor kunstenaar Jean Macabre is uiterst beperkt. ‘Ik wil nochtans ook haatmails signeren,’ zucht hij.

Deze drommen mensen die naar Vremde trekken, zorgen wel voor organisatorische probleempjes. De toegangsweg naar Vremde zit al een week volledig geblokkeerd. Daarom wordt er de bezoekers van de handtekeningenbeurs aangeraden om vanuit het dichtstbijzijnde vissersdorp dat bekend staat om haar uitgebreide parking te voet te gaan naar Vremde. Ondanks deze niet geringe wandelafstand hebben de bezoekers deze voettocht er voor over. Het indrukwekkende programma zit daar zeker voor iets tussen. Ook kampt Vremde met een opvangprobleem. Hoewel de plaatselijke Bed & Breakfast haar best doet door haar opvangcapaciteit tot acht plaatsen per nacht op te drijven, moeten velen in tentjes verblijven aan de ingang van de plaatselijke parochiezaal waar dit massa-evenement wordt gehouden.

Joris Geerts: “Door enkel een handtekeningensessie te houden, verschijnen er veel minder baggerboeken van mensen die niet eens weten wat ze hebben laten schrijven.”

Organisator Joris Geerts is in de wolken. ‘Terwijl elders handtekeningsessies georganiseerd worden in combinatie met een boekenverkoop, dachten wij dat dit efficiënter kon. We moesten terug naar de basis. Er verschijnen zo veel minder baggerboeken op de markt van bekende mensen die niet eens weten wat ze laten schrijven hebben. Uiteindelijk is het toch maar om die handtekening te doen.’