Controverse door nieuwste kunstproject Jean Macabre

door The Vremde Mirror

Vremde | De dorpszot en naar eigen zeggen dorpskunstenaar Jean Macabre heeft voor de nodige deining gezorgd in Vremde. In het plaatselijke gemeentehuis gooide hij met kakkerlakken in het teken van zijn nieuwste kunstproject. Dit is niet in goede aarde gevallen bij het gemeentebestuur en de verenigingen die zich inzetten voor het dierenwelzijn.

Jean Macabre is zeker niet onbesproken. Eerder liet hij al een halve ton ajuinen op het dorpsplein van Vremde rotten en zei dat het hedendaagse kunst was. De buurtbewoners waren daar toch niet zo van overtuigd en ze verjoegen hem al smijtende met ajuinen weg. Omdat hij geen ruchtbaarheid aan dit incident wilde geven, is hij er toen niet mee naar de politie gestapt. De Vremdelingen zijn vergevingsgezinde mensen en Macabre mocht zich weer in Vremde vestigen.

Dat wilde niet zeggen dat Macabre ermee ophield zich te verlagen tot hedendaagse kunst. In zijn volgende project liet hij houtwormen los op de pasgebouwde moderne houten kapel. Volgens hardnekkige geruchten was dit uit wraak omdat hij als vertegenwoordiger van de hedendaagse kunst niet mocht meebouwen aan deze houten kapel. Macabre heeft dit zelf altijd met klem ontkend. Naar eigen zeggen was het een kunstproject om het verval van de katholieke kerk aan te tonen. Het kwaad was intussen geschied, de in een moderne architectuur ontworpen houten kapel is in een halve maand opgevreten door de houtwormen.

Jean Macabre: “Ik heb intussen al meer dan 20 000 haatmails gekregen en ik heb niet eens een computer.”

Na zich sindsdien een tijdje te hebben koest gehouden, liet Macabre gisteren weer van zich horen. In het gemeentehuis van Vremde gooide Macabre met kakkerlakken. Volgens burgemeester Boer Gust is dit niet meer dan een nieuwe pesterij van Macabre. ‘We hebben hem onlangs een vergunning geweigerd om op het dorpsplein een nieuw kunstproject uit de doeken te doen. We wilden de rust in het dorp bewaren, zeker na de vorige conflicten die zijn kunstprojecten hebben veroorzaakt. Dit heeft hij duidelijk niet kunnen verkroppen.’ Een dergelijke dierenmishandeling kunnen wij ook niet tolereren aldus Boer Gust.

De kunstenaar-dorpszot staat nog steeds achter zijn project ondanks de controverse en vindt het gooien van kakkerlakken heel kunstzinnig. ‘De mensen begrijpen mij en mijn artistiek talent niet,’ zucht Macabre. ‘Ik heb intussen al meer dan 20 000 haatmails gekregen en ik heb niet eens een computer.’