Hongerstakende bejaarden bezetten kerk

door The Vremde Mirror

Vremde | Toen vorige zondag de pastoor zijn ochtendmis had beëindigd, weigerden de aanwezige misvolgers, de facto bejaarden, de kerk te verlaten. Tot op heden zitten zij daar nog steeds.

Deze kerkbezetting is een weloverwogen daad. Uit onvrede met de stelselmatige daling van het aantal misvieringen die ook nog eens van beperkte duur zijn, gaat een groepje Vremdse bejaarden over tot harde acties. Jozephina (82) is woedend. ‘Er wordt nooit naar onze verzuchtingen geluisterd. Alsof we niet meetellen. Het huidige misaanbod is ruim ontoereikend om de gelovige Vremdeling op zijn wenken te bedienen.’ Ondertussen kan er gerust van Occupy Kerk worden gesproken. De sfeer wordt steeds bitsiger tussen ordehandhavers en de kerkbezetters. Toen de lokale politie ermee dreigde deze balorige hangouderen uit de kerk te verjagen, ketenden ze zich vast aan de preekstoel en het altaar.

Burgemeester Boer Gust: “Bejaarden die hongerstaken zijn een goedkoop middel om de vergrijzing in Vremde aan te pakken.”

De bejaarden zijn sinds zondag ook al in hongerstaking om hun eis om meer misvieringen per week kracht bij te zetten. Sommigen hebben zelfs hun lippen dichtgenaaid. Dat vindt Jos (77) net een stap te ver gaan. ‘Het is op de tanden bijten.’ Al is dat voor Jos niet evident. ‘Zonder tanden is dat moeilijk hé, gelukkig heb ik een goed vals gebit.’ Volgens artsen uit naburige gemeenten zijn de bejaarden op een onverantwoorde manier met hun gezondheid aan het spelen. Toch ziet burgemeester van Vremde Boer Gust geen reden om in te grijpen. Integendeel zelfs. ‘Bejaarden die hongerstaken zijn een goedkoop en adequaat middel om de vergrijzing waar Vremde mee heeft te kampen aan te pakken.’