Binnen 200 jaar spreken we allemaal Plat Vremds

door The Vremde Mirror

Vremde | Volgens een recent taalkundige studie zal geheel Vlaanderen binnen 200 jaar Plat Vremds spreken. Volgens de Neerlandici Johan Taeldeman en Reinhilde Vandekerckhove is dit het meest relevante onderzoek dat er op linguïstisch gebied de jongste eeuw is gevoerd.

Tot op heden hoeven artikels in het Plat Vremds enkel in The Vremde Mirror niet ondertiteld worden. Daar lijkt op termijn verandering in te komen. De vermaarde Neerlandici Johan Taeldeman en Reinhilde Vandekerckhove onderzoeken evoluties in taal en kwamen tot de ietwat verrassende conclusie dat het Plat Vremds een potentiële wereldtaal is. Taeldeman legt uit. ‘Het Nederlands in Vlaanderen en de variant ervan in Nederland groeien alsmaar uit elkaar. Vlamingen gaan zich steeds meer terugplooien op de oervariant. De variant in  Vlaanderen die het meest Vlaams klinkt, is zonder enige twijfel het Plat Vremds. Het Plat Vremds benadert die versie niet alleen het meest. Het is in feite zelfs een verbeterde versie van het Oervlaams.’

Toen haar micro eindelijk werkte, trad Vandekerckhove haar collega daar helemaal in bij en was ze niet meer te stoppen. ‘Ondanks zijn diepe wortelen is het Plat Vremds een levendige taal. Het is een simpele taal met duidelijke klanken. De sprekers ervan zijn ook zeer verstaanbaar, als je de taal onder de knie hebt tenminste. Het is kortom niet alleen een taal met veel overlevingskansen maar ook met een pak expansiemogelijkheden.’

Taeldeman onderkent het belang van het Plat Vremds. ‘Het Plat Vremds heeft invloeden van het Antwaarps, het Liers, het Eulegoems, het Boechouts, het Eggerzeels, het Ransts, het Wommelgems, het Borsbeeks, het Hagenbroeks en het Millegems. Daarnaast heeft het ook de typische eigen kenmerken wat het Plat Vremds meer maakt dan een simpel samenraapsel van omringende dialecten.’

Vandekerckhove durft zelfs verder te gaan. ‘We moeten onze eerdere studies over het Plat Vremds in vraag durven stellen. Zijn we er wel zeker van dat het Plat Vremds beïnvloed wordt door omringende dialecten? Misschien moeten we wel stellen dat het het Plat Vremds is dat zijn omringende dialecten beïnvloedt.’

Vandekerckhove: “Elke taal en dialect zijn gelijkwaardig. Ze zijn allen even ondergeschikt aan het Plat Vremds.”

De conclusie van Vandekerkhove is duidelijk. ‘Elke taal heeft intrinsiek dezelfde kwaliteiten. Dialecten en talen mogen dan al wel gelijkwaardig zijn. Het Plat Vremds is de uitzondering die de regel bevestigt. Het is zo’n superieur dialect dat het alle andere dialecten en talen naar de kroon steekt. Taal is een compromis van dialecten. Door de connectie met vele andere dialecten heeft het Plat Vremds een onverwoestbare basis. Het is niet de vraag of, maar wanneer het Plat Vremds aan expansie toe is. Vlaanderen en Nederland veroveren, is slechts een opstapje om binnen onafzienbare tijd een nieuwe wereldtaal te vormen.’