Begroting Vremde in orde

door The Vremde Mirror

Vremde | Na moeizame onderhandelingen heeft Vremde zijn begroting op orde gekregen. Al heeft burgemeester Boer Gust daar wel zijn sterkste staaltjes staatsmanschap voor moeten bovenhalen.

Om de begroting voor 2013 op orde te krijgen, moest er maar liefst €1266,47 gevonden worden. Het bleek een helse klus te zijn om dit niet onaardige bedrag te vinden. De onderhandelingen werden omstreeks 6u40 vanochtend beëindigd. Burgemeester Boer Gust stuurde een tweet de wereld in met het bericht dat Europa op beide oren kan slapen nu Vremde zijn begroting op orde heeft gebracht. De Japanse beurzen stegen meteen met 12% na dit geruststellende nieuws. Volgens waarnemers komt het opstellen van de begroting geen dag te vroeg. Aanstaande vrijdag vindt er een Europese Top plaats en burgemeester Boer Gust zou daar te veel gezichtsverlies lijden indien Vremde tegen dan geen begroting zou hebben.

“De helse klus om €1266,47 te vinden voor de begroting 2013 is volbracht.”

Wat behelst deze begroting nu concreet? De btw op brood zal verhoogd worden. Om de koopkracht te behouden, zal de plaatselijke middenstand de broodprijs niet mogen doen stijgen. De Vremdse ondernemers zullen dit dus uit eigen zak moeten betalen. Deze maatregel zou op jaarbasis maar liefst 750 euro moeten opleveren. Een tweede maatregel houdt in dat kerkgangers gesommeerd worden om tijdens de bedelronde in elke mis €0,25 meer te geven dan anders. Dit bedrag dat extra wordt opgehaald, zal naar de gemeentekas gaan. Dit zou meer dan €500 in het laatje brengen.

Burgemeester Boer Gust is blij dat de koopkracht behouden is gebleven. ‘Het was een penibele evenwichtsoefening om het niet onaardige bedrag van €1266,47 te vinden. Maar we zijn erin geslaagd! Bovendien hebben we niet aan de index moeten morrelen om de begroting in evenwicht te krijgen. Op korte termijn bespaart dit ons een invasie van vakbonden en een golf van stakingen wat de Vremdse economie enkel maar ten goede komt.’

Econoom Miki Mauss: “Het gemeentebestuur gijzelt de plaatselijke middenstand.”

De plaatselijke econoom Miki Mauss is niet onder de indruk. ‘De Vremdse bejaarden worden door deze maatregel getroffen. Dit is weer een kaakslag voor deze groep. Maar bovenal en vooral gijzelt het gemeentebestuur onder leiding van burgemeester Boer Gust hier de middenstand. Een btw-verhoging moet worden verhaald op de gewone burger, niet op de arme middenstander.’