GAS-boete voor carbonnen fietsen

door The Vremde Mirror

Vremde | Het gemeentebestuur heeft een verbod op haar grondgebied uitgevaardigd voor fietsen in carbon. Wie zich met een carbonnen fiets in de straten van Vremde waagt, wordt een GAS-boete opgelegd.

Burgemeester Boer Gust is blij dat het gebruik van een carbonnen fiets eindelijk op legitieme wijze kan gesanctioneerd worden. ‘Er komen steeds meer klachten over mensen die met fietsen in carbon door de straten scheren. Zij rijden bij momenten sneller dan iemand die zich voortbeweegt met paard en koets wat tot onverantwoorde inhaalmanoeuvres leidt. Niet alleen kan er worden opgebotst tegen een weggebruiker komende uit tegenovergestelde richting, ook is de kans reëel dat het paard in paniek op hol slaat.’

Cyriel Van Klauwaert: “Het stalen ros is in verval geraakt.”

Schepen van Verkeer en Sport Cyriel Van Klauwaert licht de maatregel toe. ‘De flandrien is een uitstervend ras. De fiets in carbon is een belangrijke oorzaak daarvan. Het stalen ros is in verval geraakt. Dergelijk licht materiaal is verfoeilijk. Zo is er niets meer aan fietsen en wordt de fiets een veel te democratisch vervoermiddel. We moeten het probleem bij de bron aanpakken. Door de carbonnen fiets uit het straatbeeld te bannen, zal de loden fiets, de echte fiets, weer aan terrein winnen. Een coureur is pas de naam coureur waardig wanneer hij zich op een loden of stalen vehikel voortschrijdt.’

Gebruik van elektrische fiets verdient levenslange dorpsban

Ook het rijk van de elektrische fiets lijkt in Vremde al over te zijn. De Vremdse gemeenteraad is zich nog aan het buigen over de sanctie die opgelegd moet worden aan mensen die zich verplaatsen op een elektrische fiets. Burgemeester Boer Gust en zijn aanhang vinden dat mensen met een elektrische fiets de brandstapel verdienen. Andere gemeenteraadsleden dan weer vinden dat een levenslange dorpsban genoeg is.