Klimaatverandering in Vremde blijft uit

door The Vremde Mirror

Doha – Vremde | Op de grote klimaattop in Doha is bekend geraakt dat de aarde overal opwarmt behalve in Vremde. Wetenschappers liggen met elkaar in de clinch hoe dit komt.

Dat de aarde in Vremde niet opwarmt, maakt van haar een unieke regio. Van een klimaatverandering is er geen sprake. In de winter valt er sneeuw, in de lente schijnt de zon er tussen de maartse buien en de aprilse grillen door, de zomers zijn er heerlijk Vremds en in de herfst waaien de bladeren van de bomen. Dergelijke normale fenomenen zijn du jamais vu in de rest van West-Europa. Een groep wetenschappers zal nu naar Vremde afzakken om te onderzoeken of andere regionen van dit dorp zonder klimaatverandering kunnen leren.

Vele wetenschappers gaan er vanuit dat Vremde een speciaal microklimaat kent waardoor het er zonder opwarming van de aarde het er eigenlijk kouder zou zijn. Burgemeester Boer Gust ontkracht dit en zegt dat de hele wereld nog veel kan leren van het ecologisch zuinige beleid van Vremde. ‘Onze zware industrie bestaande uit boerderijen is zeer milieuvriendelijk. De CO2-uitstoot van koeien hoeven we niet te verminderen omdat die in deze regionen altijd er al was. Koeien die weinig methaan uitstoten krijgen een ecologisch label wat extra subsidies oplevert. Ook het transport gebeurt in Vremde op een milieubewuste manier, met paard en kar of sinds kort ook met de paardentram.’

De Vremdeling laat er zijn slaap niet voor. Klimaatverandering? Niks mee te maken klinkt het daar. Jos (57) en nuchtere Vremdeling ziet het zo. ‘In andere regio’s rijden mensen met modernistische tuigen zoals automobielen. Ze staan er in de file mee en rijden er mee tegen andere automobielen. Het gebruik hiervan met enkel negatieve gevolgen wordt nog eens dubbelop beloond met een verandering van het klimaat. Nee bedankt.’

Doordat de zomers en de winters elders in de wereld zwaar verstrengen, zal het Vremdse microklimaat een populair vakantieoord worden. In Vremde vreest men nu een golf van ecotoeristen over zich heen te krijgen. Burgemeester Boer Gust stelt zijn onderdanen gerust. ‘Landkaarten en gps kennen Vremde niet. En voor de rest weten gelukkig alleen Litouwse truckers ons dorp te vinden. De invasie van ecotoeristen zal dus eerder beperkt blijven.’