Ronde van Vlaanderen rond kerktoren Vremde

door The Vremde Mirror

Vremde | Komende zondag vindt met de Ronde van Vlaanderen het orgelpunt van de Vlaamse voorjaarsklassiekers plaats. De organisatie kondigt op het laatste nippertje nog een lichte parcourswijziging aan.

De renners zullen met de bus van Brugge naar Vremde worden gereden. Daar zal ‘Vlaanderens Mooiste’ worden betwist. De kerk van Vremde is de blikvanger van het nieuwe parcours. Om aan de beoogde 256 kilometer te geraken zullen de renners op een plaatselijk parcours dat zo’n 290 meter lang is 883 keer rond de kerk van Vremde rijden. Door het draaien en keren rond de kerktoren van Vremde belooft het een technisch parcours te worden. De koers zal enkel in beeld worden gebracht met vaste camera’s en om organisatorische redenen zijn er geen ploegwagens toegelaten op het parcours.

‘Het vernieuwde parcours van vorig jaar trok op niks,’ geeft grote organisator van de Ronde Wouter Vandenhaute nu ootmoedig toe. ‘We moeten terug naar de roots en dat is het landelijke en katholieke Vlaanderen. Geen betere plaats dus dan Vremde om de Ronde te organiseren. De Vlaming zal zich weer vereenzelvigen met de Ronde van Vlaanderen. Publicitair kan dit erg interessant worden, maar we wachten nog even af met de koe volledig uit te melken.’

“De grootste obstakels zijn de putten in de weg en plots overstekende toeschouwers”

De grootste obstakels zijn de putten in de weg en plots overstekende toeschouwers. Omdat het parcours zo al lastig genoeg is, zijn er geen vluchtheuvels opgenomen in het parcours. In totaal moet er wel zo’n 4,5 kilometer kasseien overwonnen worden, althans voor diegene die het parcours verkend hebben. Voor anderen kan dat oplopen tot 7 kilometer. ‘Op de hoek van de Reigersmolenstraat, Dorpsstraat en Lindelei is er een kasseistrook van vijf meter,’ vertelt Vandenhaute. ‘Het is daar zaak binnenbocht te nemen, want wie daar aan de buitenkant van het peloton rijdt, moet al gauw acht meter kasseien overwinnen. Voor een doorwinterde wielerprof mag dat geen probleem zijn, maar na 250 kilometer begint dat wel in de kleren te kruipen. Dit belooft de zwaarste Ronde van Vlaanderen in jaren te worden!’

‘Ik denk dat we uitgeslapen aan de start zullen moeten verschijnen,’ zegt topfavoriet Tom Boonen. ‘Na de Driedaagse De Panne gaan we met de ploeg nog een keer het parcours verkennen en de hindernissen een paar keer extra onder de loepe nemen. We willen niets aan het toeval overlaten. Maar het parcours is zo selectief dat de sterkste van het peloton zeker wint.’