Eerste openbare telefooncel voor Vremde

door The Vremde Mirror

Vremde | Op de Dorpsplaats in Vremde komt voor het einde van dit jaar nog een eerste openbare telefooncel te staan. ‘Wederom zet Vremde onder mijn bewind een stapje in de richting van een moderne metropool,’ juicht burgemeester Boer Gust.

‘We hopen toch zo’n één gesprek per dag te kunnen registeren,’ zegt het telecommunicatiebedrijf Vrase dat instaat voor deze technologische revolutie. ‘Voor de rest is het toch vooral een proefproject. Als de bilan positief is, kan er een tweede telefooncel bij komen en eventueel gaan we zelfs over tot het aanleggen van telefoonverbindingen voor de inwoners van Vremde zelf. Maar dat is niet meer dan verre toekomstmuziek.’

De komst van de telefooncel is bij vele inwoners in het verkeerde keelgat geschoten. Er wordt gevreesd voor vergeldingsacties op de telefooncel die daarom de eerste weken onder politiebegeleiding op Vremds grondgebied zal staan. ‘Dat is een object van de duivel heeft meneer pastoor verteld,’ zegt Hortense (74). ‘Ik ga er toch sowieso met een wijde boog omheen. Als er al stemmen uit zo’n telefoon kunnen komen, een mens mag er niet aan denken wat nog allemaal dan.’

‘Het is te veel ineens,’ weet Basiel (84) te vertellen. Eerst de postduif, dan de gele briefkaart en nu die teledinges. Dat zijn drie revoluties die ik in heel mijn leven zou meegemaakt hebben. Meer kan een mens echt niet dragen.’

Burgmeester Boer Gust maant zijn inwoners aan tot kalmte. ‘De telefoon is een wonderbaarlijk object. Je kan door een cijfercode te draaien mensen spreken en horen die niet op spreek- en hoorafstand staan. De Vremdeling staat nogal sceptisch tegenover dit nieuwe technische hoogstandje, maar dat is geheel onterecht. Hij zal de technologische vernieuwingen toch moeten omarmen. Anders lopen we te veel achterstand op tegenover buurdorpen waar zelfs de fax al geïntroduceerd is.’