Monument in verval: fotoreportage

door The Vremde Mirror

Het plakkaat op de kerk is gelukkig niet te zichtbaar, want pure desinformatie. Geen mis meer op zondag.

Het plakkaat op de kerk is gelukkig niet te zichtbaar, want pure desinformatie. Immers geen mis meer op zondag.

Vremde | Eerder berichtten we u al uitgebreid, zoals u van ons gewend bent, over de mankelieke staat van de oudste, meest monumentale, zwartepietvriendelijkste, meest racistische, intelligentste, meest robuuste, bouwvalligste en jongste kerk die nu in Vremde valt te bewonderen. Door al de hiervoor opgesomde adelbrieven die deze kerk kan voorleggen, is het niet meer dan logisch dat een sluiting van deze kerk en het aanpalende kerkhof vlak voor Halloween voor de nodige opschudding zorgt.

Na onbegaanbare onherbergzame sluipwegeltjes te hebben bewandeld, waar op elk moment een rat zijn pad kan kruisen, bereikte onze vliegende reporter het centrum van Vremde. Een centrum dat er verlaten bij lag, de rolluiken van vele huizen waren gesloten. Waarschijnlijk al mensen die het zekere voor het onzekere hebben genomen en op de vlucht zijn geslagen uit angst dat de kerk van Vremde helemaal in elkaar zou zakken. En niet geheel onterecht blijkt uit onze volgende studie.

Infografiek: wat als de kerk van Vremde instort? 

Het epicentrum van de nakende ramp is de kerk van Vremde, maar ook de nabije omgeving blijft niet gespaard van onheil.

Het epicentrum van de nakende ramp is de kerk van Vremde, maar ook de nabije omgeving blijft niet gespaard van onheil.

Behalve het aanpalende kerkhof, is dan ook het naburige dorpsschooltje niet geheel buiten schot. De klaslokalen en de speelplaats zelf volgens deze betrouwbare grafiek wel, maar de plaats waar overhaaste ouders hun kind uit hun 4×4 gooien ligt pal in de cirkel. Een drama zou het zijn moest er hen iets overkomen. Daarom krijgen de schoolgaande kinderen volgende week een week verlof. Hun schoolachterstand zou na één week egaal moeten blijven met de rest van Vlaanderen. Volgens kinderpsychologen en Prem Radakishun wordt de opgelopen leerachterstand pas na twee weken zonder les acuut. Maar, blijkt uit deze studie, vooral het financiële hart van Vremde, het plaatselijke KBC-filiaal, kan bij een instorting van de kerk ernstig getroffen worden. Gelukkig dat het weekend is, anders zouden de beurzen meteen in elkaar stuiken wanneer dit nieuws de media over de hele wereld zou halen.

Ondanks de gevaarlijke situatie in hartje Vremde en ondanks de gevaren voor lijf en leden, ging onze vliegende reporter onverschrokken verder op zijn elan. En plots stond hij dan voor de magistrale kerk, midden in het zwaar getroffen gebied. Zelfs van Rudi Vranckx geen spoor. Helaas was de kerk helemaal hermetisch afgesloten met indrukwekkend hekwerk.

Achterkant kerk. Afgesloten met indrukwekkend hekwerk.

Achterkant kerk. Afgesloten met indrukwekkend hekwerk inclusief afschrikwekkende waarschuwingen.

De kerk van Vremde die op instorten staat is in kwaliteitsmedia onderwerp nummer één. De omwonenden zijn zoveel persbelangstelling duidelijk niet gewoon. Toen onze vliegende reporter in de dorpskern van Vremde arriveerde, waren de straten troosteloos leeg. Toen hij zijn fototoestel bovenhaalde om de kerk te fotograferen, kwamen de eerste nieuwsgierige omwonenden uit hun huis van achter hun halfgesloten rolluik alwaar ze door de spleten de tot dan toe tegenvallende bedrijvigheid op straat gadesloegen. En masse moesten plots de brievenbussen geleegd worden. Verrassend genoeg waren ze al leeg. Om 10u, 10u29, 10u49 en 11u03 waren die al leeggemaakt toen er in respectievelijke volgorde een auto passeerde, er nog een auto passeerde, een fietser even stopte om een stuk kledij uit te trekken en een man die met zijn hond wandelde even stilstond om zijn dier zijn behoefte te laten doen. Op den duur moest onze vliegende reporter de nieuwsgierige buurtbewoners zelfs van zich afslaan om zijn job naar behoren te kunnen uitoefenen. Maar ondanks de moeilijke werkomstandigheden belette hem dat niet om nog volgende stilstaande beelden die niemand onberoerd laten te maken in het rampgebied.

Schokkende brief met enige praktische mededelingen.

Schokkende brief met enkele praktische mededelingen.

De kerk in al haar pracht, praal en magistraliteit. Geniet ervan, nu het nog kan!

De kerk in al haar pracht, praal en magistraliteit. Geniet ervan nu het nog kan!

Zelfs Jezus begint sip te kijken. Niet onlogisch, hij staat binnen de dodelijke cirkel.

Zelfs Jezus begint sip te kijken. Logisch, hij staat binnen de dodelijke cirkel.
Groen is niet altijd milieubewust.

Groen is niet altijd milieubewust.

Met gevaar voor zijn eigen leven wist onze vliegende reporter toch nog een foto te maken van het bedreigde kerkhof.

Met gevaar voor zijn eigen leven wist onze vliegende reporter toch nog een foto te maken van het bedreigde kerkhof. Daarbij is er geen brokstuk op zijn hoofd gekomen. Meer nog, hij liet zich niet kennen door een haag van meer dan twee meter hoog wat dit prachtige plaatje opleverde.

Op het fotograferen van kerkhoven die niet mogen betreed worden, staan vooralsnog geen GAS-boetes.

Op het fotograferen van kerkhoven die niet betreden mogen worden, staan vooralsnog geen GAS-boetes.