Dorpsschool Vremde: ‘Lei en griffel over 50 jaar achterhaald’

door The Vremde Mirror

Vremde | Er dreigt een revolutie los te barsten in het anders zo vredige Vremde. Aanleiding hiervan zijn uitspraken van Jozef Schoofs, directeur van de Dorpsschool van Vremde. In een vertrouwelijk gesprek liet hij doorschemeren dat het niet ondenkbaar is dat er over vijftig jaar in de Dorpsschool van Vremde met papier en potlood zou worden gewerkt in plaats van met griffel en lei.

Een uitspraak die kwaad bloed zet en de emoties hoog doet oplaaien. Toch trekt Schoofs niets van zijn woorden in. ‘Het is belangrijk om op tijd een mentaliteitswijziging te bewerkstelligen. De geesten moeten rijpen zodoende de overstap van het een naar het ander nog wel pijnlijk zal zijn, maar al veel minder onoverkomelijk.’

‘Zo’n omschakeling van griffel en lei naar potlood en papier zal niet van de ene dag op de andere gebeuren,’ sust Schoofs de gemoederen. ‘Ik heb al goede dingen gehoord over potlood en papier. Maar het moet eerst wel klaar en helder zijn praktisch nut hebben bewezen alvorens we kunnen gaan nadenken over een definitieve overgang. Een dergelijk proces dient omzichtig te gebeuren en dan spreken we niet in termen van maanden of jaren, maar over decennia.’

Een hele polemiek is intussen wel losgebarsten. Ouders maken zich nog ongeruster dan anders en leerkrachten dreigen met stakingen. Ook de Nieuw-Vremdse Alliantie (N-VA) is niet mals en eist zelfs het ontslag van Schoofs als directeur. ‘Dergelijke onbekwame mensen die dergelijke onzin uitkramen, horen niet op die functie thuis,’ vindt plaatselijk boegbeeld Sven Snyders. ‘De school had al niet de beste reputatie met haar turnleraar, beter gekend als de beul van Vremde, maar gaat nu helemaal over de schreef. Een lei kan je blijven hergebruiken. Wat je daarop schrijft, kan uitgewist worden. Bij papier ligt dat praktisch veel moeilijker. Zo ver heeft Schoofs waarschijnlijk weer niet nagedacht. Als de directeur geen onvoorwaardelijke garanties geeft over het gebruik van griffel en lei de komende vier eeuwen, eisen we zijn ontslag.’

Op internationaal vlak wordt dit conflict met argusogen gevolgd. De VN staat paraat om blauwhelmen richting Vremde te sturen voor wanneer de plaatselijke veldwachter het allemaal even niet meer alleen aankan.