‘Mijn pop-upkerncentrale’ komt naar Vremde

door The Vremde Mirror

Vremde | VTM wil op een originele manier iets doen aan de winterse stroomtekorten en lanceert daarom in september ‘Mijn pop-upkerncentrale’ met alleen maar deelnemers afkomstig uit Vremde. De winnaar van ‘Mijn pop-upkerncentrale’ krijgt geen reusachtige geldsom deze keer, maar wel komende winter een kerncentrale in zijn eigen achtertuin.

Een kerncentrale in de eigen achtertuin. Je moet al gek zijn om het niet te willen.

Een kerncentrale in je eigen achtertuin. Je moet al gek zijn om het niet te willen.

De locatie van ‘Mijn pop-upkerncentrale’ dit jaar is Vremde. ‘We zochten een dorp waar het draagvlak voor kernenergie groot is,’ zegt men bij VTM. ‘Tijdens de vorige Kamerverkiezingen stemde 45% van de inwoners in Vremde op N-VA. Dat impliceert dat – elke kiezer weet immers op wat ie stemt – 45% van de Vremdelingen niets tegen een kerncentrale in zijn eigen achtertuin heeft.’

‘De deelnemers aan ‘Mijn pop-upkerncentrale’ zijn alle inwoners van Vremde die op N-VA hebben gestemd,’ aldus VTM. ‘Deze hebben allen een oproepingsbrief in de brievenbus gekregen, waarin ze worden aangemaand om mee te doen aan ‘Mijn pop-upkerncentrale’ op straffe van een gevangenisstraf bij afwezigheid. Linkse hippies laten we met rust. Zij hoeven niet het slachtoffer te zijn van kortzichtig en conservatief stemgedrag.’

‘We moeten de consequenties van ons stemgedrag maar dragen,’ zegt N-VA-stemmer en deelnemer aan ‘Mijn pop-upkerncentrale’ Johan (47). ‘Jammer van mijn moestuintje dat met de eventuele bouw van een kerncentrale in mijn achtertuin verdwijnt, maar ik hoef deze winter niet ver op vakantie te gaan. Ik kan elke dag een kernuitstap maken.’ De jongste deelneemster is Shania (18): ‘Ik stemde N-VA omdat ik de verkiezingen zeker wilde winnen. Dat dit een consequentie is, had ik nu toch niet verwacht. Maar zo groot zal zo’n kerncentrale nu ook niet zijn.’

Het concept van ‘Mijn pop-upkerncentrale’ is simpel. De N-VA-kiezer in Vremde die als beste de proeven doorstaat, wint een pop-upkerncentrale in zijn achtertuin. De uitdagingen zijn niet mals: een citytrip naar Tsjernobyl organiseren, een gescheurde kernreactor weer aan elkaar lijmen enkel met behulp van Pritt, vissen kweken met drie poten en vier koppen, energiebeleid voeren met oogkleppen op en kinderen in Congolese uraniummijnen afbeulen voor minder dan een hongerloon.

‘De opnames zijn al even bezig. We mogen eigenlijk niet te veel vertellen, maar de eerste aflevering bestaat onder andere uit een sabotageopdracht in de kerncentrale van Doel,’ licht VTM al een tipje van de sluier op.