Iraanse boycot zaait onrust bij hostiekwekers

door The Vremde Mirror

Vremde | Iran dreigt met een boycot van westerse voedingswaren. Een streep door de rekening van de hostiekwekers. De Vremdse hosties worden door deze boycot mogelijk niet geplukt.

De paus bekijkt aandacht een hostie. Van Vremdse makelij.

De paus bekijkt aandachtig een hostie. Aan de kleur te zien duidelijk van Vremdse makelij.

De tijdelijke sluiting van de kerk in Vremde gecombineerd met de boycot door Iran van Europese voedingsmiddelen zorgt ervoor dat het een barslecht jaar is voor de Vremdse hostiekwekers. ‘We verliezen grip op de markt,’ vertelt hostiekweker Raf. ‘De kerk van Vremde was een belangrijke afzetmarkt, die we nu kwijt zijn. Het belang van een stevige lokale verankering is nauwelijks in woorden uit te drukken. Zo zijn we kunnen uitgroeien tot een wereldspeler.’

‘Deze situatie mag niet te lang aanslepen of we zijn onze koppositie kwijt,’ waarschuwt Raf. ‘De concurrentie uit andere gebieden, vaak Oost-Europese landen, is moordend. Goedkope importhosties uit Polen en Tsjechië veroveren de markt. Zij kennen niet de volle smaak die de ambachtelijk gekweekte hosties uit Vremde wel hebben. Bovendien zijn onze hosties geheel conform de traditie niet glutenvrij en bevatten ze Omega 3-vetzuren.’

‘De heroriëntering van de afzetmarkten verloopt eerder stroef,’ geeft Raf toe. ‘We proberen nu voet aan de grond te krijgen in China en Saoedi-Arabië. Maar daar bekijken ze ons vooralsnog vies wanneer we onze hosties aanprijzen.’

Moeten we nu massaal hosties gaan eten? Het antwoord is ja. Raf rekent erop dat de plaatselijke consument in plaats van een peer nu eens een hostie extra eet. ‘Er hangen vele mooie ronde hosties aan de bomen. Het zou zonde zijn deze gewoon maar te laten hangen.’

Dat moet je Dirk geen twee keer zeggen. Hij komt met zijn vrouw Magda bij hostiekweker Raf een zak hosties kopen. ‘Daar kom ik maar een week mee toe, want ik eet vier hosties per dag,’ vertelt Dirk. ‘Nu met die Iraniërs hun strapatsen ga ik zes hosties per dag eten. Ik let er altijd op dat ik Vremdse hosties koop. Normaal gezien gaan we daarvoor naar de supermarkt, maar ik zei tegen mijn vrouw dat ik nu speciaal langs de hostiekweker zelf wilde gaan om die mensen een extra duwtje in de rug te geven.’

 

Advertenties