Drugs in Vremde getest op rioolwater

door The Vremde Mirror

Vremde | De Universiteit van Antwerpen gaat volgende week in Vremde alle drugs testen op rioolwater. Uit eerdere testen in Lier bleek dat er opvallend veel rioolwater zat in drugs. Een gevaarlijke evolutie volgens toxicologen die willen uitzoeken of dit voor het hele land geldt.

Een brandje in een cannabisplantage wordt geblust met rioolwater. Gevaarlijk volgens toxicologen.

Een brandje in een cannabisplantage wordt geblust met rioolwater. Gevaarlijk volgens toxicologen.

Het is één van de grootste problemen waardoor de actieve welvaartsstaat bedreigd wordt. Drugs die sporen bevatten van rioolwater. Om deze kwestie beter in kaart te brengen, zullen toxicologen van de Universiteit van Antwerpen volgende week naar Vremde afzakken en er alle drugs op rioolwater testen.

‘Rioolwater in drugs is een onderschat probleem,’ stelt toxicoloog van de UA Ben Motoon. ‘Om de drugs een verfrissende toets te geven, wordt er vaak rioolwater aan toegevoegd. Maar we staan te weinig stil bij de gevaren ervan. In rioolwater kan shampoo zitten, maar het kan ook sporen bevatten van vervallen Fristi en urine van N-VA’ers.’

Zijn collega Bart Ammon treedt hem hierin bij. ‘We doen al enkele jaren onderzoek naar rioolwater in drugs. En de resultaten worden schrijnender met de jaren. Drugs zouden kwaliteitsproducten moeten zijn die zonder gevaren kunnen geconsumeerd worden, maar dat is momenteel geenszins het geval. Daarom dat de overheid in samenwerking met de UA een sensibiliseringscampagne lanceert waarin voor de gevaren van rioolwater wordt gewaarschuwd: ‘Drugs zonder rioolwater zijn ook lekker.’

‘Drugs zonder rioolwater zijn ook lekker’

Elke Vremdeling wordt daarom opgeroepen om volgende week met zijn drugs naar de turnzaal van de Dorpsschool te gaan. Die drugs zullen daar dan door een team van deskundologen van de Universiteit van Antwerpen aan rioolwatertests onderworpen worden. Ook kan u er terecht voor gratis advies van universitaire geschoolden die u graag zullen uitleggen waar u best op let wanneer u wat coke, heroïne of LSD koopt.

Ouders hoeven niet ongerust te zijn: de turnlessen komen hierdoor niet in gevaar.