Vremde krijgt schepen voor Bekrompenheid

door The Vremde Mirror

Vremde | De Vremdse onafhankelijkheidsstrijders hebben een belangrijke slag binnengehaald. Vremde krijgt een eigen schepen voor Bekrompenheid. Volgens internationale waarnemers is dit een eerste stap richting verregaande autonomie.

‘De splitsing van B-H-V (de parochie Boechout-Hove-Vremde) lijkt nog niet meteen voor morgen, maar dit is een verwezenlijking waar we trots op mogen zijn,’ vertelt separatist Filip Dewitte van het Vremds Belang. ‘Doordat Bekrompenheid wordt overgeheveld van Boechout naar Vremde zullen vanaf nu ook de belangrijkste beslissingen in Vremde genomen worden.’

‘Een politieke aardverschuiving,’ zo noemt politicoloog Carl Devos het. ‘Bekrompenheid is een niet te onderschatten bevoegdheid. Zowat de hele gemeentepolitiek valt hiernaar af te leiden. Zijn er plannen om huizen in woonzones te bouwen, dan staan buurtcomités op hun achterste poten. Wordt het centrum in een nieuw jasje gestoken, dan is het kot te klein. Blijft de dorpskern zoals ze is, dan is ze lelijk, asgrauw en moet er iets aan gedaan worden. Moet een boer 10 centimeter van zijn wei met twee koeien op inleveren omdat er een straat heraangelegd wordt, procederen maar. Een bushalte in de Witte Wijk? Het einde van de wereld*, protesteren maar.’

‘Dit zijn allemaal brandjes die de nieuwbakken schepen van Bekrompenheid zal mogen blussen,’ gaat Devos verder. ‘In zijn handen zal de sleutel liggen voor heel wat heetgebakerde politieke kwesties, want het zal zijn taak zijn om de klachten van plaatselijke inboorlingen te behandelen. Door gehoor te geven aan hun grieven kan hij in één beweging ook de plannen van het Boechoutse gemeentebestuur van de tafel vegen. Waarom Eurocommissaris worden als je de kans krijgt om een functie met oh zo veel meer macht uit te oefenen?’

‘Het behoeft geen twijfel dat dit de lokale politiek extra zal kruiden,’ concludeert Devos. ‘Wie de nieuwe schepen van Bekrompenheid zal worden is nog niet duidelijk, maar het leeuwendeel van de lokale mandatarissen zijn ook maar boeren met een plastron aan. Niet ondenkbaar dat de nieuwe schepen, wanneer ie een knoop moet doorhakken, met een tractorwiel of een koe al te paaien zal zijn.’

* Technisch gezien is de Witte Wijk ook het einde van de wereld, maar ‘het einde van de wereld’ wordt hier in figuurlijke zin gebruikt.