De Berkenlaanwatcher (2)

door The Vremde Mirror

Vremde | Vorige week vertelden we u al over de treurige lotgevallen van Jules Berken, de dorpsdichter van Vremde levende in de 17de eeuw naar wie de Berkenlaan genoemd is. Nu u deze noodzakelijke achtergrond kent, is het tijd om naar het heden te kijken. Wat gebeurt er zoal in een weekje Berkenlaan?

Fenomenaal zicht op het straatnaambordje van de Berkenlaan.

Dit blijft een fenomenaal zicht op het straatnaambordje van de Berkenlaan.

Maandag

Er voltrok zich maandagmorgen geen moord waarbij het bloed alle kanten opspatte, waarover de kranten dagenlang zouden berichten en waardoor de getormenteerde blik van Walter Van Steenbrugghe in alle tv-praatbarakken te bewonderen zou zijn. Een uniek gegeven. Hoewel dat ook weer genuanceerd dient te worden. Er gebeuren wel vaker geen moorden in de Berkenlaan.

Dinsdag

De voormiddag stond in het teken van het verwerken van de moord die er niet is gebeurd op maandag. Omdat zoiets toch een heel ingrijpend iets is en op emotioneel vlak verregaande gevolgen kan hebben, dient dit met de nodige omzichtigheid te gebeuren. Om die reden stond in de namiddag het verwerken van de verwerkingsfase centraal. Opdat iedere inwoner van de Berkenlaan deze moord die niet heeft plaatsgevonden een plaatsje kan geven in zijn leven.

Woensdag

Een man fietste van de ene kant van de Berkenlaan helemaal naar de andere kant zonder te pauzeren. Een fenomenaal exploot. ‘Ik heb Bordeaux-Parijs als voorbereiding gedaan op deze monsterrit. De eerste helft wist ik dus dat ik in de benen had, de tweede helft werd doorbijten,’ vertelt de 44-jarige Gilbert Van Avermaet die aan uithoudingssport een nieuwe dimensie heeft gegeven.

Donderdag

De Berkenlaan werd op donderdag opgeschrikt door een bij momenten grimmige betoging. Buurtbewoners eisen dat hun straat moskeevrij blijft en zijn bezorgd om hun privacy, het landelijke karakter van Vremde en de drugs die er gedeald worden. ‘Er mag dan wel geen sprake zijn van de bouw van een moskee,’ vertelt een preventief betogende bewoner. ‘Maar het zou zomaar kunnen dat er wel ooit sprake van zou kunnen zijn.’

Vrijdag

Een bewoner van de Berkenlaan is niet besmet met ebola. Hij kreeg lichte koorts nadat hij drie dagen voordien boodschappen had gedaan in het centrum van Vremde. De man werd in quarantaine geplaatst, maar loos alarm bleek achteraf. ‘Het had wel gekund met die stijgende mondialisering,’ vertelt een inwoner van de Berkenlaan. ‘Steeds meer mensen uit de straat trekken naar het dorp zonder zich te laten vaccineren, laat staan dat ze nog een mondmasker dragen.’