Aquino’s klagen eigen advocaten aan voor witwassen misdaadgeld

door The Vremde Mirror

Buitenland | Er voltrekt zich een verrassende wending in het spraakmakende Aquino-proces. De Aquino’s willen hun eigen advocaten voor de rechtbank slepen wegens het witwassen van misdaadgeld. Door zich zo openlijk van hen te distantiëren, hopen de Aquino’s alsnog de opgelopen imagoschade te beperken.

Walter Van Steenbrugge, één van de advocaten die door de Aquino's wordt aangeklaagd voor het witwassen van misdaadgeld.

Walter Van Steenbrugge, één van de advocaten die door de Aquino’s wordt aangeklaagd voor het witwassen van misdaadgeld.

‘We hebben uit eerste hand vernomen dat onze advocaten zich voor hun diensten laten betalen door ordinaire drugstrafikanten, die er niet voor terugdeinzen mensen af te persen, te bestelen en zelfs fysiek te bedreigen,’ vertelt één van de Aquino’s. ‘Het is jammer dat we dit pas achteraf zijn te weten gekomen en dat we ons hebben laten omringen door advocaten die een loopje nemen met alle deontologische voorschriften.’

‘We worden in de media constant op dezelfde lijn gezet als Sven Mary, Jef Vermassen en Walter Van Steenbrugge, omdat zij optreden als onze raadsmannen,’ ventileert een andere Aquino zijn ergernis. ‘Onze familie heeft zo in een week al meer imagoschade geleden dan in een heel leven drugs verhandelen samen. Zelfs wanneer we worden vrijgesproken, wordt het niet evident om onze bloeiende handeltjes verder te zetten. We denken er dan ook aan om onze advocaten voor het gerecht te slepen.’

Walter Van Steenbrugge is niet onder de indruk. ‘Kunnen de Aquino’s bewijzen dat ze hun geld hebben vergaard uit drugstrafieken? Er is hoegenaamd geen enkel bewijs dat ik me heb laten betalen met misdaadgeld.’

‘De opsporingstechnieken die de speurders hebben gebruikt zoals het inzetten van burgerinfiltranten, zijn in ons land illegaal,’ vervolgt Van Steenbrugge zijn betoog. ‘Hierop doen de Aquino’s wel beroep om aan te tonen dat ze geld verdienden met drugshandel om zo mezelf en mijn collega’s door het slijk te halen. Dit zijn ongeoorloofde praktijken die je zou verwachten van crapuleuze misdaadclans, niet van een eerbare Limburgse familie die ethiek hoog in het vaandel draagt.’

De andere advocaten hullen zich in stilzwijgen. ‘Procedurefouten, procedurefouten, procedurefouten, procedurefouten, dikke tetten, procedurefouten, procedurefouten, procedurefouten,’ was het enige wat Jef Vermassen over de zaak kwijt wilde.

Advertenties