Brandweer krijgt vlam met moeite onder controle

door The Vremde Mirror

Vremde | Vremde is gisteren aan een gigantische ramp ontsnapt. In de avond werd er ter hoogte van Don Bosco een brandende toorts opgemerkt. Het vuurtje verspreidde zich razendsnel door het hele dorp. Van Don Bosco ging het naar de Broechemsesteenweg, het dorp en de Lindelei. Een waakzame burger bemerkte op de Broechemsesteenweg het vuur en belde de brandweer, die meteen ter plaatse was en met moeite de toorts kon blussen die in lichterlaaie stond.

Deze hardnekkige brandhaard kon in Vremde gisteravond met veel moeite geblust worden.

Het kostte gisteravond veel moeite om deze hardnekkige brandhaard te blussen.

In de avond kreeg de brandweer van Edegem een oproep binnen voor een brand op de Broechemsesteenweg. Toen de brandweer in Vremde arriveerde, had het vuur zich al razendsnel verspreid naar de Lindelei via het centrum van Vremde.

‘Het was een hardnekkige brandhaard,’ vertelt brandweercommandant Joël Slangen. ‘Het duurde even vooraleer we het vuur onder controle kregen. De rookontwikkeling was dan wel eerder gering, maar dat wil niet zeggen dat het risico op een totale verwoesting van Vremde daarom minder reëel was. Voor de zekerheid gaan we vandaag ook nog een hele dag nablussen. Met het aan het blussen verspilde water, had men zeker iets van een 17.000 Ice Bucket Challenges kunnen doen. Maar goed, de veiligheid prevaleert uiteraard.’

‘Ik deed met het oproepen van de brandweer niet anders dan mijn burgerplicht,’ vertelt Michael (33), bewoner van de Broechemsesteenweg.

‘Mijn ventje heeft dat goed gedaan,’ komt zijn vrouw meteen tussenbeide. ‘Ik riep: ‘Michael, Michael, Michael, kom nu eens kijken. Is dat geen vuur?”

‘Maar ja, dat is vuur schat. WATER WATER WATER!!! Evacueer de kinderen en vooral rustig blijven. Het is maar wat vuur, suste ik mijn vrouw. Vervolgens trok ik met een emmer water naar buiten. Er waren al politiemensen aanwezig bij de brand, maar die toonden opvallend weinig initiatief om de vlammenzee te blussen. Dan heb ik maar mijn verantwoordelijkheid genomen door de brandweer te verwittigen, die de brand pas in de Lindelei onder controle kreeg.’

‘Geef mijn Michael nu maar een lintje voor zijn heldendaad,’ stipt zijn eega aan. ‘Ja maar, wat als dat vuur Boechout zou bereiken? Of het containerpark? Dan zou de schade niet te overzien zijn. En nog iets. Al die mensen die meeliepen met dat vuur. Wat een ramptoeristen. De mensen tegenwoordig, ze generen zich voor niks meer.’

De rookschade valt al bij al mee en ook zijn er heel weinig burgers met brandwonden of ademhalingsmoeilijkheden door de rookontwikkeling naar het ziekenhuis gebracht. In Vremde beseft men maar al te goed dat men aan een totale catastrofe is ontsnapt.

Advertenties