Vremde viert zondag Gesloopte Monumentendag

door The Vremde Mirror

Vremde | Op tal van plaatsen kunnen er komende zondag in Vremde activiteiten gedaan worden die passen in het kader van Gesloopte Monumentendag. Het thema is dit jaar Vroeger was alles beter.

De publiekstrekker deze Geslopen Monumentendag is de Kerk van Vremde.

De Kerk van Vremde moet de publiekstrekker worden op Gesloopte Monumentendag.

De voorbije jaren overschreed Gesloopte Monumentendag in Vremde telkens de kaap van de 27 bezoekers. ‘We hopen dit jaar op zijn minst even goed te doen,’ vertelt burgemeester Koen T’Sijen (Pro). ‘Gezien de goede weersomstandigheden in het vooruitzicht en de reclame in de plaatselijke kwaliteitsmedia mag dat geen probleem vormen.’

‘Dat Gesloopte Monumentendag nu eigenlijk niet meer weg te denken is, is niet evident,’ vervolgt T’Sijen. ‘Het evenement kent een woelige geschiedenis. Tijdens de eerste editie zo’n zes jaar geleden heette het nog Geslopen Monumentendag. Maar toen hadden we nog niet door dat geslopen het voltooid deelwoord is van sluipen. Tot een bezoeker ons daar op attendeerde. Die dag zijn alle bezichtigingen op kousenvoeten moeten gebeuren.’

Intussen is Gesloopte Monumentendag uitgegroeid tot een klassieker. In Vremde is er op het vlak van monumenten in erbarmelijke staat en verval voor elk wat wils. De publiekstrekker wordt zondag in ieder geval de kerk. Er is een klimmuur voorzien, er is de mogelijkheid om een stellingenoorlog te voeren en mits aangepaste veiligheidskledij en het dragen van een eclipsbrilletje mag je de kerk ook gewoon van buitenaf bekijken.

Verwacht wordt dat ook de gotische glascontainers veel kijklustigen zullen lokken. De jongste jaren zijn deze twee monumenten in verval geraakt door vandalen die glas in de containers gooiden. Kinderen onder de 12 jaar mogen op Gesloopte Monumentendag in de glascontainer kruipen mits toestemming van hun advocaat en hun ouders.

De gotische glascontainers. De voorbije jaren in verval geraakt door vandalen die er glas ingooien.

De gotische glascontainers. De voorbije jaren in verval geraakt door vandalen die er glas ingooien.

Een outsider op deze Gesloopte Monumentendag kan wel eens het wegdek van de Boomkensstraat worden. De putten en oneffenheden zullen voor veel bekijks zorgen. Zeker nu twee weken geleden drie speleologen er zich lieten afzakken in de putten, maar sindsdien niets meer van zich hebben laten horen.

Andere instellingen die hun deuren zullen openen op deze Gesloopte Monumentendag zijn het oude postkantoor, het oude gemeentehuis en de Dorpsschool.

Voor wie dit alles wil zien, maar vreest dit zelf niet allemaal gepland kan krijgen op één dag, is er nog steeds de gegidste wandeling die gaat langs alle gesloopte monumenten in Vremde. Deze wandeling is gratis. Het dragen van een veiligheidshelm, een fluo vestje en een E-Waves Phone Chip is wel verplicht.

Advertenties