‘Tractorparkeergarage’ Vremds Woord van het Jaar 2014

door The Vremde Mirror

Vremde | ‘Tractorparkeergarage’ is het Vremds Woord van het Jaar 2014 geworden. Dat maakte Van Dale gisteren bekend. De ‘garage waar uitsluitend tractors voor korte duur worden geparkeerd’ gaat ‘vremfie’ en ‘drieslagstelsel’ vooraf in de top drie. Vorig jaar was ‘boekdrukkunst’ nog het Woord van het Jaar.

parkeergarage

Van Dale is er vroeg bij dit jaar. Maar door de recente ontwikkelingen is het zelfs begin november al overduidelijk wat het Vremds Woord van het Jaar 2014 hoort te zijn. De bouw van de ondergrondse tractorparkeergarage in het centrum van Vremde heeft zo’n grote impact op het leven van alledag dat dit ook op linguïstisch vlak zijn repercussies heeft.

Zoals dat gaat bij verkiezingen zijn er ook altijd enkele nevenklassementen. Zo is er ook een Vremds Woord van het Jaar in de categorieën ‘jongerentaal’, ‘politiek’, ‘kerk & religie’, ‘landbouw’ en ‘gotische glascontainers’. Een overzicht.

vwvhjaar

Maar hoe word je nu Woord van het Jaar? Wees modern, wees relevant en heb een impact. Want het valt op dat als het gaat over de laureaten in elk van bovenstaande categorieën het veeleer woorden betreft die zaken representeren die pas recentelijk hun stempel zijn beginnen drukken op de samenleving in Vremde.

In de categorie 'gotische glascontainers' is 'swag' Woord van het Jaar 2014 geworden.

In de categorie ‘gotische glascontainers’ is ‘swag’ Woord van het Jaar 2014 geworden.

Verwacht wordt dat Vremde nu andere dorpen zal inspireren, want ook in Bokrijk, Herstappe en Roesbrugge-Haringe ligt ‘tractorparkeergarage’ in poleposition om Woord van het Jaar 2014 te worden. Niet in Boechout. Daar is vorige week ‘Vremde’ al uitgeroepen tot Woord van het Jaar, een woord zonder eenduidige betekenis dat in Boechout voor augustus 2014 nog onbekend was. Maar sindsdien een enorme opmars kende: het exotische karakter van het woord en de kordate opeenvolging van twee lettergrepen deed menig jurylid en stemmer overstag gaan.