Cruises voor kust Lampedusa erg in trek

door The Vremde Mirror

De kust van Lampedusa is voor blanke, gegoede West-Europeanen lange tijd een gebied geweest waar ze liever niet gezien werden. Daar lijkt nu verandering in te komen. Cruises voor de kust van Lampedusa zijn erg in trek. Vooral bij lieden die een bijzonder afstompend leven leiden en op maandagochtend de wanhoop nabij zijn wanneer ze op het werk over hun weekend moeten vertellen.

Cruises voor de kust van Lampedusa: nooit een moment van verveling. Daarom een beeld van Santorini.

Cruises voor de kust van Lampedusa: voor mensen die sociaal uit de boot vallen nooit een moment van verveling. Daarom een beeld van Santorini.

Statistisch gezien is de kust van Lampedusa voor vaartuigen veruit de gevaarlijkste plek in Europa. Toch belet dat vele West-Europeanen niet om er op cruise te gaan.

‘Voor migranten is de kust van Lampedusa gevaarlijk. Voor mensen al een stuk minder,’ nuanceert Gilberto Casagrande van Costa Crociere, een Italiaanse rederij die cruises organiseert. ‘Maar toch is dat juist een troef. Wij staan garant voor avontuur: ons personeel weet als geen ander hoe de opvarenden te entertainen. Mensen hollen van de ene werkdag naar de andere en vergeten te leven. Om de sleur van deze angstaanjagend monotone dagen te doorbreken, willen wij voor een zacht prijsje deze wanhopige zielen helpen door hen de spannendste week van hun leven te bezorgen.’

Kapitein van zo’n cruiseschip is Francesco Simoni. ‘Ook voor een ervaren kapitein is dit een uitdaging. De kust van Lampedusa ligt vol obstakels. Eergisteren voeren we nog tegen een sloep met 97 Afrikanen op. Dat is toch altijd even het hart vasthouden. Gelukkig bleken alle flessen champagne en exquise wijnen, toastjes met kaviaar en oesters klaar om op te dienen ongedeerd.’

Een grote fan van deze cruises is Nico (52). ‘Het is eens iets anders dan dat saaie en voorspelbare gedobber langs de Noorse Fjorden. Vooral de randanimatie op zee is nooit gezien. Ik had tot dan toch nog nooit een Afrikaan zien zwemmen. Maar ook de overvolle bootjes waarop acteurs voor hun leven lijken te vechten, zijn een machtig schouwspel. Zo echt! En dat die nooit zinken! Ongelofelijk eigenlijk.’