Antwerpse joden krijgen eigen straat in Vremde

door The Vremde Mirror

Het onveiligheidsgevoel onder de joodse gemeenschap in Antwerpen neemt toe. Een gegeven aangewakkerd door de aanslagen in Parijs en Kopenhagen. Israëlisch premier Benjamin Netanyahu roept daarom alle Europese joden op om te emigreren naar Israël. Zo ver willen de Antwerpse joden het niet laten komen. Zij kiezen voor het compromis en trekken naar de Lindelei in Vremde.

De joodse gemeenschap krijgt een eigen straat in Vremde. De huidige bewoners zullen er uit hun huizen verdreven worden.

De joodse gemeenschap krijgt een eigen straat in Vremde. De huidige bewoners van de Lindelei zullen uit hun huizen verdreven worden.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat joden een eigen straat toegewezen krijgen in Vremde. Een oord zonder eroev, een oord zonder para’s en een oord zonder niet-werkende verkeerslichten. Alleen al hieruit blijkt welke cultuurschok de Antwerpse joden zullen moeten doorstaan in hun nieuwe verblijfplaats.

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) vindt het voor zijn stad een jammerlijke zaak, maar heeft deze oplossing in het belang van de joodse gemeenschap mee uitgetekend. ‘Joden uit Antwerpen krijgen de mogelijkheid om zich in de Lindelei in Vremde te vestigen. De mensen die er nu wonen, worden gedeporteerd naar de sociale flats even verderop. Of komen terecht bovenaan de wachtlijst van één van de rusthuizen in de buurt. Een meer dan billijke compensatie. Dat de Antwerpse joden deze schikking zomaar accepteren, getuigt nogmaals dat ze het toonbeeld van integratie zijn.’

Van de plaatselijke bevolking wordt desondanks niet al te veel problemen verwacht. ‘Als Bartje het zegt, zal het wel waar zijn zeker?’ Ook is dit heuglijk nieuws voor de diamantsector in Vremde, die zal floreren zoals nooit tevoren.

Toch is Michael Freilich van het satirische maandblad Joods Actueel niet helemaal tevreden met de gang van zaken. ‘We hadden eigenlijk ook nog de Reigersmolenstraat, de Vremdesesteenweg, de Weverstraat, de Pastoor Henrottestraat en de kerk die dan dienst moet doen als synagoge op ons verlanglijstje staan. Gelukkig beschikken we over de nodige knowhow om zelf nederzettingen te bouwen in gebieden die niet de onze zijn.’