Push-back klimaatbeleid moet warme lucht in Afrika houden

door The Vremde Mirror

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is het grondig zat. ‘Aldoor krijgen politici in Europa de schuld van de opwarming van de aarde. Maar dan mag de toevoer van lucht uit Afrika ook weleens stoppen.’ Hij stelt daarom een push-back beleid voor dat deze warme lucht aan de Middellandse Zee moet tegenhouden. Anders overweegt Francken om de grenzen met Frankrijk en Luxemburg te sluiten.

Hoogst verongelijkt kijkt Theo Francken naar het weerbericht. ‘Het is weer niet om aan te zien. Met die regenbuien kan ik nog leven. Maar van waar komt de lucht? Goed gezien, uit Afrika en/of het Midden-Oosten. We kunnen die niet blijven opvangen in knusse tentenkampjes.’

‘Het is dweilen met de kraan open,’ zucht hij. ‘We zijn in Europa steeds op zoek naar nieuwe maatregelen om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen, maar warme lucht uit Afrika kan hier dankzij het Schengenakkoord en de slappe controle aan de buitengrenzen gewoon Europa binnenwaaien en er zich vrij bewegen.’

Terwijl de kusthoreca pleit voor een spreidingsplan van die warme lucht heeft de staatssecretaris iets geheel anders in gedachten. ‘De enige manier om de klimaatcrisis het hoofd te bieden is een stringent push-back beleid. Lucht die zich wil laten strelen door het Europese vasteland, stoten we weer de Middellandse Zee op richting Afrika. Niet aanpassen, maar meteen opkrassen. Zo kunnen we de opwarming van de aarde in Europa gemakkelijk tegengaan en halen we de klimaatprotocollen moeiteloos,’ redeneert Francken.

‘Veel onheil had zo al vermeden kunnen worden,’ stipt Francken aan. ‘En dan heb ik het niet alleen over klimaatsongs van Nic Balthazar. Discussies over de afschaffing van bedrijfswagens zouden niet aan de orde zijn, de plaag van lieden met een bakfiets vol chiazaden in de stadsrand die zich om die reden moreel superieur wanen evenmin en voor het steenkolenengels van politici zouden geen dure emissierechten moeten betaald worden.’