Facebook lanceert enerzijds, anderzijds-knop

door The Vremde Mirror

Mark Zuckerberg wil de conversaties op Facebook weer overzichtelijk maken. Die worden almaar vaker geteisterd door ellenlange reacties van mensen die hun mening niet kunnen vatten in één oneliner of saillante kreet. Dankzij de enerzijds, anderzijds-knop wordt hiermee komaf gemaakt en kunnen deze gebruikers blijk geven van een genuanceerd wereldbeeld, gewoon door op een duimpje te klikken.

De enerzijds, anderzijds-knop moet mensen zonder uitgesproken mening de kans geven die te uiten zonder lange epistels te moeten schrijven.

De enerzijds, anderzijds-knop moet mensen met een genuanceerde mening de kans geven die te uiten zonder andere gebruikers te vervelen met ellenlange epistels.

U kent het vast ook wel. U zit op Facebook in een geanimeerd gesprek over de vluchtelingencrisis waar u een uitgesproken mening over heeft die u graag met de rest van de wereld deelt. Ophoepelen! Geen kalifaat, jihad of schapen-die-onverdoofd-worden-geslacht-geblaat in mijn straat maar het is al te laat!!!! Hier de grote Jan, maar niet durven vechten in hun eigen land, vuile lafaards! De likes stromen binnen voor uw gevatte en ongezouten reacties wat alleen maar een bevestiging is van uw eigen grote gelijk, zo vindt u.

Niets kan een geslaagde namiddag op het werk nog tegenhouden. Tot er een malloot een reactie van 800 woorden post onder het bericht dat u intussen heeft kunnen afbakenen als uw territorium. Strontvervelend. ‘Ja maar, er zijn ook vluchtelingen zonder kwalijke bedoelingen. Bovendien kunnen ze een meerwaarde…’ Hier haakt u af, groot is de kans dat hij ook nog eens uit wetenschappelijke studies begint te citeren. U klikt op zijn profiel, hij luistert naar muziekgroepen die u niet kent, blijkt aangesloten te zijn bij een links-liberale denktank en supportert voor de voetbalclub die u haat. Weg sfeer en prettige namiddag.

‘Mensen vragen om die reden al langer om een enerzijds, anderzijds-knop,’ zo erkent Facebook-baas Mark Zuckerberg. Hij hoopt zo ecologisten die voor N-VA stemmen en begrip tonen voor de situatie van vluchtelingen uit het Midden-Oosten naar Facebook te lokken. ‘Het is voor mensen met een complex wereldbeeld niet altijd even gemakkelijk om op de vind-ik-leuk-knop te klikken. Nu zitten ze vaak een uur hierover te tobben, waarna ze besluiten te reageren met een ellenlang epistel waarop niemand zit te wachten. Zeker de Facebookgebruiker niet die van kort maar krachtig houdt en gaandeweg begint af te haken.’

‘Niet alleen politieke discussies kunnen zo vlotter verlopen,’ vertelt Zuckerberg. ‘Stel: één uwer vrienden wordt papa of mama en zet foto’s van de kleine op Facebook. U bent blij voor uw vriend dat hij of zij nu ouder is, maar vindt de baby een lelijk, niet om aan te kijken gedrocht. Vroeger zou u diplomatiek op uw tong bijten of met een wrang gevoel op de vind-ik-leuk-knop klikken. Dankzij de enerzijds, anderzijds-knop kan u nu uw echte gevoelens tonen.’