Commotie om VN-rapport: files achterhaalde traditie

door The Vremde Mirror

Het jaarlijkse rapport van het VN-Comité voor de Uitbanning van Overbodige Tradities en Achterlijke Rituelen is duidelijk: Vlaanderen moet de files op haar grondgebied dringend terugdringen en op middellange termijn afschaffen. Dat stuit op hevig protest bij vele Vlamingen, die vrezen zo weerom een stukje van hun identiteit te verliezen.

De VN wil dat Vlaanderen de files afschaft. Een jarenlange traditie die niet mismeesterd mag worden, vindt men daar.

De VN wil dat Vlaanderen de files afschaft. Een eeuwenoude traditie die gekoesterd moet worden, vindt men daar.

Het VN-rapport is duidelijk. Het feit dat een traditie diepgeworteld is, wil niet zeggen dat ze niet aan herziening toe is. Zelfs als het gaat om met zijn allen drie uur in de auto te zitten ergens tussen Antwerpen, Brussel en Gent. Een schijnbaar onschuldig lokaal gebruik dat desondanks nefast is voor milieu, VO2-max en cholesterol.

Voorzitter van N-VA Bart De Wever roept de VN tot de orde. ‘Files zijn een eeuwenoude traditie. Het wakkert het saamhorigheidsgevoel aan. Tegelijk foeteren en zuchten, de buitenlucht volpompen met schadelijke stoffen en naar Vlaams gebral op Radio 2 luisteren. Kan het mooier? Het bindt niet alleen, maar het onderscheidt de Vlaming ook. Wie niet dagelijks drie uur in de file staat, is geen echte Vlaming. Maar stilaan wil men vanuit allerlei hoeken onze cultuur afbreken tot er niks meer overblijft en de Vlaming zo vervreemdt van zichzelf dat hij de fiets neemt naar het werk. Wat heeft Vlaanderen nu met fietsen? Je mag van een Keniaan ook niet verwachten dat hij gaat speerwerpen.’

Filip Dewinter (Vlaams Belang) meent dat dit een eerste stap is richting kalifaat. ‘De zoveelste kaakslag. De ene na de andere Vlaamse traditie sneuvelt zonder dat het haast opvalt en wordt vervangen door een islamgebruik. Files staan niet in de Koran en zijn dus haram. Geen files bijgevolg halal.’

Vrijdagnamiddag om 14 uur zal er in Brussel geprotesteerd worden tegen dit VN-rapport. Honderdduizend mensen hebben op Facebook al toegezegd te komen manifesteren. Door de verwachte monsterfiles zullen er dat naar alle waarschijnlijkheid maar enkele tientallen zijn.