Trein uit voorzorg tot ontploffing gebracht

door The Vremde Mirror

Een trein die zeer vermoedelijk het doelwit was van een zwartrijder, is uit voorzorg door DOVO tot ontploffing gebracht. NMBS-baas Jo Cornu wil zo de kritiek voor zijn dat er in Nederland repressiever wordt opgetreden tegen zwartrijden dan in België.

Een Nederlandse zwartrijder wordt met de nodige omzichtigheid opgepakt. De NMBS wil zich aan dit kordate beleid spiegelen.

Een Nederlandse zwartrijder wordt met de nodige omzichtigheid opgepakt. De NMBS wil zich spiegelen aan dit kordate beleid.

Een prille dertiger met getaande huid stond gisterennamiddag op het perron van Boechout klaar om een kwartier later de trein met bestemming Herentals te nemen. Een surveillerende ooggetuige merkte hem op en belde de politie: ‘Hij zag eruit als een man zonder vervoersbewijs.’

NMBS-baas Jo Cornu kan dit bevestigen. ‘Er waren concrete aanwijzingen dat in Boechout een man zonder vervoersbewijs zou opstappen. Dan is het zaak om doortastend en proactief te handelen. Het zekere voor het onzekere te nemen. Dat hebben we ook gedaan.’

‘De trein die de verdachte man op het oog had, was inmiddels vertrokken vanuit Antwerpen-Centraal. In het station van Antwerpen-Berchem hebben we de passagiers in alle discretie gesuggereerd uit te stappen omdat hun trein vijf minuten later tot ontploffing zou worden gebracht. Iedereen was zeer snel uit de trein,’ stelt een tevreden Cornu vast.

Cornu vervolgt zijn verhaal. ‘We hebben de ontruimde trein niet in, maar net voorbij het station van Antwerpen-Berchem tot ontploffing gebracht. Alleen de machinist kwam hierbij om het leven. We zijn aan iets veel ergers ontsnapt. De zwartrijder kon een grote ravage aanrichten. Zoals zich verschansen in een wagon, de conducteur proberen om de tuin leiden met een smoes waarbij een terrorist in dezelfde wagon van dit moment van onachtzaamheid profiteert om iedereen dood te schieten. Of erger nog, onopgemerkt Herentals bereiken zonder te betalen.’

Uiteindelijk bleek het om loos alarm te gaan. De geseinde man die in Boechout de trein zou nemen, wilde alleen maar naar het toilet.