Hoe van deze courgette toch soep werd gemaakt

door The Vremde Mirror

Van de in de faciliteitengemeente Linkebeek geteelde courgette die al sinds 1837 bron is van een communautair conflict, is dan toch soep gemaakt. Een chronologisch overzicht.

Aan ruim 178 jaar geredetwist over deze courgette is een eind gekomen.

Aan ruim 178 jaar geredetwist over deze courgette is een eind gekomen.

11 mei 1837 Omdat courgettes in die tijd nogal taboe waren in Linkebeek en omstreken brak er die dag in Linkebeek geen communautair conflict uit over courgettes.

Mei 2007 Marianne (67) plukt in haar tuin een mooie, blozende courgette. Als net gepensioneerd leerkracht steekt ze tijdens het schoolfeest in de plaatselijke basisschool graag een handje toe, al is het maar bij het maken van de soep. Zo komt ze nog eens onder de mensen en denken de mensen niet dat ze ziek is omdat ze niet vaak meer onder de mensen komt.

Nog mei 2007 Marianne (67) vertelt over haar plannen aan de directeur van de plaatselijke basisschool om courgettesoep te maken op het schoolfeest. Die vindt dat een uitstekend idee.

Nog meer mei 2007 Zulk uitstekend idee dat Hubert (de directeur) zijn Vlaamse vrienden probeert warm te maken om ook te komen. Eén van hen, de anders relatief zwijgzame Albrecht, weet niet wat hij hoort en dreigt met het ontketenen van een communautair conflict als er niet ook van een Nederlandstalige groente soep wordt gemaakt. Hubert beargumenteert dat courgette zowel in het Frans als in het Nederlands vertaald wordt als courgette en houdt het been stijf.

De elf onbenoemde burgemeesters en twee overige gemeenteraadsleden van Linkebeek beslissen dat er op het schoolfeest dit jaar geen soep mag worden gemaakt zolang de Raad van State geen oordeel heeft geveld.

Juni 2011 Marianne overlijdt. Eigenlijk kampte ze al langer met suikerziekte, maar verborg ze dat omdat ze niet wist wat de mensen daarover zouden zeggen. Officieel is een overdosis kervelsoep de boosdoener. Uit haar testament blijkt dat ze de courgette afstaat aan de gemeenschap.

Maart 2012 De Raad van State verklaart zich onbevoegd.

April 2012 Directeur Hubert wil ter ere van Marianne soep maken van de door haar geplukte courgette op het schoolfeest. Albrecht eist dat er dan ook pompoensoep wordt gemaakt. Franstalige leden die zetelen in de gemeenteraad zien hierin een verdoken pleidooi voor het orangisme en verwerpen dit voorstel. In een potje courgettesoep zien ze geen graten.

Albrecht stapt tegen deze flagrante verfransing naar de Vlaamse regering waar in een spoedzitting beslist wordt dat directeur Hubert courgette zal moeten vertalen naar het Nederlands om het taalevenwicht te bewaren. Directeur Hubert voert ook hier aan dat courgette zowel in het Frans als in het Nederlands als courgette vertaald wordt en dit dus niet als overtreding van de taalwet kan gezien worden. Volgens de Vlaamse regering is dit een bewuste provocatie omdat courgette Franser klinkt dan Nederlands.

Mei 2012 Directeur Hubert trekt zich terug uit het openbare leven. Het was nooit zijn intentie een bom te leggen onder de communautaire vrede. Vlamingen zien hierin een verdachte demarche, waarom weten ze ook niet.

September 2015 De courgette ligt al die tijd in het Vlaams Parlement. Voorzitter Jan Peumans ontkent iets tegen courgettes te hebben, maar vindt de zichtbare aanwezigheid van courgettes niet opportuun in een parlement. De Vlaamse regering zoekt naar een eerbare uitweg voor de courgette en zal hierbij rekening houden met de communautaire gevoeligheden.

Oktober 2015 Liesbeth Homans vaardigt een decreet uit: de Nederlandse benaming van courgette is voortaan kortgete. Ze gooit meteen de kortgete ook in de soep waarna het Vlaams Parlement van een heerlijk bordje kortgetesoep smult.

Update: de soep was niet te eten. Een communautair conflict kan je wel bijna tien jaar opwarmen, weer invriezen en bewaren, met een courgette gaat dat iets moeilijker.