Onregelmatigheden ontsieren Syrische burgeroorlog

door The Vremde Mirror

Bij de Syrische burgeroorlog zijn er onregelmatigheden vastgesteld. ‘Europese waarnemers kunnen er hun werk niet naar behoren verrichten. Vrijwel alle waarnemers voelen zich belemmerd bij hun observatie ter plaatse,’ concludeert een lijvig rapport. De internationale gemeenschap reageert geschokt en aangeslagen.

syrie1

Europese regeringsleiders reageren verbijsterd over de gang van zaken in Syrië. ‘Onze waarnemers moeten kunnen gaan en staan waar ze willen,’ vindt Duits bondskanselier Angela Merkel. ‘Het is nu nog te vroeg om over sancties te spreken, maar incidenten als deze bemoeilijken de diplomatieke betrekkingen alleszins.’

Het EU-rapport verhult weinig. ‘De autoriteiten informeren waarnemers onvoldoende over het programma van schietpartijen, molestaties en bombardementen. Vaak zijn die ’s nachts wat nefast is voor hun nachtrust. Voorts is het hoogst onduidelijk wie er nu tegen wie oorlog voert. Ook stelt de lunch maar weinig voor en is de koffie flauw.’

Voor velen zijn deze beperkingen reden genoeg om Syrië in vraag te stellen. Heeft het land wel een toekomst? Zal het ooit tot een moderne staat uitgroeien met eigen communautaire hangijzers? Garandeert Syrië oorlogsvluchtelingen wel een humanere behandeling dan Europese waarnemers?

‘Retorische vragen,’ meent de Syrische president Bashar al-Assad. ‘Het zijn de groeipijnen van een land in volle opbouw.’

Het is niet de eerste keer dat Syrië in een negatief daglicht komt te staan. Eerder bleek al dat naar Europa afgereisde Syriërs er in hun thuisland niet zelden een tweede woonst op nahouden.