Smartphone kopen, sociaal overleg gratis erbij

door The Vremde Mirror

Verschillende elektrozaken pakken dezer dagen uit met een wel zeer aanlokkelijke promostunt: smartphone kopen, sociaal overleg gratis erbij. Ook Thomas (17) uit Wilrijk liet zich verleiden en repte zich naar de winkel.

Smartphone kopen, sociaal overleg gratis erbij!

Smartphone kopen, sociaal overleg gratis erbij!

‘Eén smartphone kopen, sociaal overleg gratis erbij. Dan kan je niet sukkelen,’ redeneerde Thomas nog nietsvermoedend.

Eens thuis met een gloednieuwe smartphone op zak bleek Thomas de beslissing van zijn aankoop vooraf niet te hebben afgetoetst bij de sociale partners. Volgens de mensen in de omgeving van de verschillende actoren moesten de eerste informele contacten hieromtrent nog gelegd worden.

De sociale partners bleken ontevreden over Thomas’ schoolresultaten en wezen op zijn aansprakelijkheid bij de afwijzing van fundamentele afspraken: geen resultaten = geen beloning. Via eenzijdige verzoekschriften bij de rechtbank dreigden ze ermee deze aankoop te verbreken indien hij de grenzen van het wettelijke zou blijven opzoeken.

‘Incidenten worden doelbewust uitvergroot om compensaties te kunnen eisen,’ liet Thomas vervolgens via een vertrouwelijke nota uitlekken. ‘De sociale partners aan de andere kant van de tafel schuiven de verantwoordelijkheid van het falende gezinsbeleid door naar een volgende generatie.’

Die pikten dat niet en verlieten furieus de onderhandelingstafel. ‘Heeft hij dan geen enkel verantwoordelijkheidszin?’ tierde een man. ‘Van wie zou hij dat hebben?’ kirde een vrouwelijke stem.

‘Toen besloot ik om het sociaal overleg maar in de vuilnisbak te kieperen. Sindsdien maak ik thuis gewoon weer ruzie,’ haalt Thomas opgelucht adem.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) betreurt ten zeerste dat Thomas het sociaal overleg geen tweede kans gaf. ‘Het is niet wijs het sociaal overleg onverwijld over boord te gooien. Laten we enerzijds niet vergeten dat het sociaal overleg enerzijds een waardevol mechanisme is dat enerzijds instaat voor enerzijds de […] bemiddelingstraject.’