Zoniënwoud breidt uit, Brussel verdwijnt

door The Vremde Mirror

Schrik niet wanneer u per abuis in Brussel belandt. Bulldozers leggen de eerste panden neer, wegen worden afgebroken, het Atomium gekapt. Dit ter voorbereiding van de uitbreiding van het Zoniënwoud.

Maquette van hoe Brussel er in 2020 uitziet.

Maquette van hoe Brussel er in 2020 uitziet.

Na jarenlang niet gehoord worden, doen de bomen in het Zoniënwoud eindelijk hun mond open. Het is bomenfluisteraar Willeke die hun wensen ontcijfert en vertaalt.

‘Alle bomen in het Zoniënwoud zijn het eens: het is nooit gemakkelijk om vervuilde stadslucht om te zetten in propere lucht. We kunnen het echter niet langer aan. Een uitbreiding is noodzakelijk om die kerntaak te blijven vervullen. We hebben echt geen alternatief.’

‘Jammer voor Brussel, maar de stad ligt er ook wat ongelukkig,’ menen de bomen. ‘Het kloppende hart van een land hoort een groene long te zijn, geen door teer en kankerverwekkende stoffen afgetakeld en vergiftigd rokerslijf.’

‘De maatregel kan drastisch klinken, maar het evenwicht tussen ecologie en de aardbol naar de verdoemenis helpen onder het mom van jobs was een beetje zoek. Er is ook aan een compensatie gedacht. Brussel zal zich nu vullen met CO²-neutrale lucht en vanzelf opgewaardeerd worden, terwijl de tunnels, files en politiek gekissebis van de ene dag op de andere zullen verdwijnen.’

Er is al langer opstand onder de bomen in Vlaanderen. Ze dachten eerst aan een forse uitbreiding in Antwerpen. Maar dat bleek logistiek onmogelijk. Er moet eerst iets zijn alvorens het te kunnen uitbreiden.