Help! Mijn buurman denkt dat Abidjan de hoofdstad van Ivoorkust is

door The Vremde Mirror

U kent het wel. U staat aan de ene kant van de haag, uw buurman aan de andere kant en u begint te keuvelen over de nieuwe broodautomaat in het dorp, de Turteltaks, het grillige libido van de buurvrouw (hoe bent u daarvan zo goed op de hoogte?), de beursgang van Compagnie du Bois Sauvage en de hoofdstad van Ivoorkust. Volgens uw buurman Abidjan.

De vlag van Ivoorkust. Of is het die van Ierland?

De vlag van Ivoorkust. Of die van Ierland?

Best vervelend. Vooral wanneer u anders al zeer de neiging heeft uw buurman op zijn bek te timmeren.

Jarenlang moest u deze gedachten voor uzelf houden. Want uw buurman, was dat niet die goede vader, die aangename collega, die stille tuinliefhebber en bovenal die joviale vent en fijne vriend?

Uw buurman is als je hem ziet lopen zo iemand die je het best kan omschrijven als iemand van wie je zou kunnen denken dat hij wel weet dat Yamoussoukro de hoofdstad van Ivoorkust is. Alleen maar een doortrapt persoon kan dit bedrog zo lang verborgen houden. Maar goed, de maskers vallen beter laat dan nooit.

Het ongeloof in de buurt is groot. Die brave buurman? Nee, dat kan niet. Opgelet, dat merkt ook uw buurman die van de verwarring gebruik maakt om zijn gezicht te redden. ‘Abidjan was tot 1983 de hoofdstad en er staan nog steeds de meest overheidsgebouwen en ambassades. Yamoussoukro is in feite niet meer dan een boerengat waar toevallig een flutpresidentje geboren is.’

Dat vindt u maar een flauw excuus. Maar intussen zit u er maar mooi mee. ‘Moet ik nu uit voorzorg verhuizen? Moet mijn buurman oprotten?’ Wel, dat is een zeer prangende kwestie.