Is bleekwater toch niet zo’n sympathiek drankje?

door The Vremde Mirror

Brits wetenschappelijk onderzoek ontkracht één van de grootste gezondheidsmythen van deze tijd. Je leeft niet langer van een dagelijks glaasje bleekwater op de nuchtere maag. Sterker nog, het zou zelfs schadelijk kunnen zijn op lange termijn.

javel

Water is gezond, het ontgift lichaam en geest. Wetenschappers nuanceren dit beeld. ‘Water is gezond, maar te veel is nooit goed. Dat geldt dus eveneens voor bleekwater. Algemeen aangeraden wordt om 1 à 2 liter water per dag te drinken. Meer is niet nodig als u geen topsporter bent. Let te allen tijde wel op met kraantjeswater.’

Laat bleekwater nu een populair drankje zijn om te detoxen sinds sapjes op basis van een vrucht alleen te vinden in de rimboe van de Centraal-Afrikaanse Republiek uit de mode zijn.

Volgens toxicologen loert misbruik om de hoek. ‘Drink er geen tien liter van. De kans dat je hiermee vitale organen beschadigt is relatief groot. Het omgekeerde effect van wat je met een detox wilt bekomen natuurlijk.’

Slaat de gezondheidshype te ver door? We vragen het aan Jan Mulder. ‘Bangmakerij van gezondheidsgoeroes die een monopolie op ons geweten willen, dat is het. Ik zal niet zeggen dat ik het al sinds mijn geboorte drink, maar zie mij nog leven. Straks blijkt bleekwater net zo giftig als brood, kom nou zeg.’