Het is warm: hadden de Maya’s dan toch gelijk?

door The Vremde Mirror

Tot het begint af te koelen, zal het vandaag alleen maar heter worden. Ook morgen en overmorgen zal dit het geval zijn. Het is moeilijk in te beelden hoe de mensheid dit zal overleven. Krijgen de Maya’s vier jaar na dato dan toch gelijk?

zon

Het is op de werkvloer en sociale media misschien taboe: het is warm. Het moet maar eens gezegd. Logischerwijs wordt er dan volop gespeculeerd over het einde der tijden.

Vooral mensen die over geen internet, krant of televisie beschikken en dus niet weten dat het drinken van water de dorst lest, zelfs uitdroging tegengaat, zijn het kwetsbaarst. Niet onmogelijk dat ze denken met het leveren van zware inspanningen best te wachten tot de felste middagzon of tot wanneer de ozondrempel in Dessel overschreden wordt. Of verkoeling hopen te vinden door foto’s van hun zwembad op Facebook te posten of een winterjas met uithangende draden te dragen. En zonnecrème intraveneus toedienen.

Er hangt ons met andere woorden een apocalyps boven het hoofd. Alleen samen kunnen we dit overleven. Informeer elkaar. Spreek de man met ontbloot bovenlijf aan en zeg hem dat het snikheet is. Dat kon hij zelf nooit bedenken. Zie die vrouw flauwvallen. Suggereer dat de hitte de schuldige is. Ze hoort het niet, maar ze zal je eeuwig dankbaar zijn.

Je denkt intussen lekker weer, maar je hebt al vijf minuten geen water gedronken. Niet dat je dorst hebt, maar dat maakt niet uit. Je beseft het te laat en de klok terugdraaien is onmogelijk. Is het niet nu, dan wel over tachtig jaar: je gaat dood.