Cute! Fernand ontdekt hoe een belastingbrief eruitziet

door The Vremde Mirror

Moh, zo schattig. Zesenzestig jaar oud is Fernand en hij komt nu pas te weten hoe een belastingbrief eruitziet. ‘Bestaat dat al lang? Hebben al die vakjes een nut? En wat is de hoofdprijs?’

huts2

De kinderlijke verbazing. De oprechte verwondering. Cynici zullen ongetwijfeld anders beweren, maar het bestaat nog. Neem nu Fernand. Fernand is 66, tamelijk gefortuneerd en kent elk hoekje van de Caribische Zee. Toch komt deze man van de wereld voor het eerst in aanraking met een belastingbrief.

Zo authentiek. Zie Fernand de brief besnuffelen. Hem gefascineerd alle vakjes, cijfers en kolommen bestuderen. Hij begint zich existentiële vragen te stellen. ‘Zou mijn leven er anders hebben uitgezien mocht ik eerder weten wat een belastingbrief is?’

Zijn hart vult zich even met spijt en nostalgie. Maar niet voor lang. ‘Het heeft geen zin. De klok terugdraaien is onmogelijk. En je kunt niet alles hebben in het leven. Wees blij met wat je hebt. Dat is mijn devies.’

Het is nog niet te laat, Fernand. Wees een keer ondernemingsgezind. Grijp die kans. Het is een mooie en lange traditie onder het gewone volkje dat geen andere dromen kan koesteren om de brief elk jaar zo fideel mogelijk in te vullen en op te sturen naar de fiscus. Doe je ook mee, Fernand?

‘Pffff, nee. Het ziet er mij wel tof gerief uit, maar dat is niks voor mij. Ik ben daar veel te oud voor.’