Chirurg KU Leuven op straat na mislukte doofpotoperatie

door The Vremde Mirror

Wat een routineklus schijnt, is uitgemond in een regelrechte nachtmerrie. Een doofpot uit voorname kringen is overleden ten gevolge van een mislukte operatie, drie jaar geleden. De topchirurg hiervoor verantwoordelijk en verbonden als professor aan de KU Leuven is op straat gezet.

‘De in 2014 geopereerde doofpot bezweek gisteren aan complicaties,’ deelde rector van de KU Leuven Rik Torfs mee aan de verzamelde pers. ‘Zoiets mag nooit ofte nimmer gebeuren, een universiteit met het prestige als de onze onwaardig.’

De rector, principieel op de hoogte van alle doofpotoperaties, dus ook deze, vreest voor onherstelbare imagoschade. ‘Dat de bewuste topchirurg de doofpotoperatie moedwillig deed mislukken, moet verder onderzoek uitwijzen, maar zou het des te erger maken. Ik til zwaar aan dit voorval. Waar staan we als alleman wetenschappelijke integriteit als een vodje papier zou beschouwen?’

‘Maar we mogen ook niet te pessimistisch zijn,’ waarschuwt hij. ‘Het merendeel van de doofpotoperaties wordt succesvol en zeer sereen uitgevoerd. Laten we dat vooral niet vergeten.’

‘In ander nieuws, de KU Leuven zoekt nog een beroepscharlatan om kankeronderzoek te leiden,’ meldde Torfs. ‘Graag geld verbrassen, schaamteloos resultaten manipuleren, ideeën stelen en doen alsof ze de jouwe zijn en probleemloos mensen valse hoop geven zijn de belangrijkste vereisten, ofschoon het geen politicus hoeft te zijn.’