De Afspraak nodigt Rik Torfs per ongeluk 3 keer uit

door The Vremde Mirror

Het Canvas-programma De Afspraak kende gisteravond een zeer gevarieerd panel. Er zat een kerkjurist en oud-rector van de KU Leuven, een oud-rector van de KU Leuven en kerkjurist en tot slot een man die beide functies combineert, maar voor wie de volgorde van opsomigeen belang is.

Het werd een argumentenvrije discussie waarbij men (Rik Torfs, Rik Torfs en Rik Torfs) zachtjes en met de glimlach elkaars keel toekneep. De drie heren kaartten in de foyer nog lang na.

‘Ik leerde van mezelf dat ik makkelijk teruggrijp naar een sofisme of aforisme wanneer ik een discussie niet kan winnen. Dat wist ik niet. Ook bleek ik het veelal oneens met mezelf, maar uitsluitend wanneer ik leugenachtige dingen verkondigde,’ aldus Rik Torfs.

‘Ik kan dat alleen maar beamen. Ik weet niet alles beter. Ik kan van mezelf nog heel wat leren. Niet iedereen heeft dat geluk. Ik ben niet te beroerd om dit te erkennen,’ aldus Rik Torfs.

‘Dankzij mijn mensenkennis kon ik bij Rik en Rik de valse gemoedelijkheid die in feite een extreem conservatisme bedekt en daarom zo kwaadaardig is perfect doorgronden,’ aldus Rik Torfs.

‘In het gelaat van de ander herken je jezelf,’ antwoordt Rik Torfs.

‘Wat bedoel je hier nu weer mee, Rik? Word je die dubbelzinnigheden zelf nooit beu? Denk je soms niet: ik ben niet langer die 19-jarige bij wie de ambities de intellectuele capaciteiten grandioos overstijgen, ik houd dat semi-intellectueel gezwets voor mezelf? Ik om eerlijk te zijn nooit,’ meent Rik Torfs.

‘Links is stom, #metoo overroepen, klimaatverandering ook want de zon schijnt zelden, vroeger was alles beter en Trump is de slechtste niet. Je kunt het zo niet zeggen, je moet al stuiten op een valse analogie om dit te poneren. Wat een verschraling van het debat,’ zegt Rik Torfs. Rik en Rik knikken instemmend.

‘Dat spreekt me ook zo in Rik aan, ik ben het zelden met hem eens, maar hij voelt geen schroom om te zeggen wat hij denkt en dat kan ik alleen maar bewonderen. Ik denk dat ik niet alleen voor mezelf, maar ook in de plaats van Rik spreek,’ aldus Rik Torfs.

‘Is het inmiddels niet de gangbare consensus om te zeggen wat je denkt en worden we daar beter van?’ Noch Rik Torfs noch Rik Torfs noch Rik Torfs stelt zich de vraag.

‘Mensen die zeggen wat ik moet zeggen, wat moet ik daarvan zeggen?’ vraagt Rik Torfs zich daarentegen wel af.

‘Ik kende Rik en Rik van televisie, ik vond ze altijd al slinks en intelligent en dat beeld blijkt ook volledig te kloppen. Tot opluchting van mezelf blijk ik mezelf dan niet zo heel slecht te kennen,’ aldus Rik Torfs.

HLN-columnist Rik Torfs spreekt in de weekendkrant van een gewaagde vertoning die ondanks het panel geen onbevredigend verloop kende. ‘Jammer dat ik niet aanwezig kon zijn.’