Ook toen ging de koers gewoon door

door The Vremde Mirror

Tijdens Parijs-Roubaix werd de jonge Michael Goolaerts getroffen door een hartaanval. Dat bleek onvoldoende acuut om de koers een halt toe te roepen. Niet zo verrassend: ook op deze momenten ging de koers gewoon door.

Circa 72 v.C. – In de verdwenen herfstklassieker Roma-Neapolis stootte het peloton op een Romeins leger door wie het als slaven werd aanzien. De renners hakten het leger in de pan, likten hun wonden, de doden werden in de bezemwagen gestapeld en het peloton zette door. Fabian Cancellara won.

Parijs-Roubaix 1744 – ‘Ik heb nog geweten dat Roubaix over asfalt werd verreden. Dat kunnen de renners nu zich niet meer inbeelden.’ En gelachen dat er werd met Roger De Vlaeminck. Maar inderdaad, onder luid protest van de Noord-Franse bevolking werden de asfaltwegen er in 1744 vervangen door hopen voormalige stenen. Om hun grieven kracht bij te zetten, blokkeerden de inwoners in 1744 de wegen of althans de restanten. De renners murwden zich tussen de tanden van de rieken. Roger De Vlaeminck won.

Parijs-Roubaix 1916 – Door geen wegvergissing kwam het peloton in de Slag aan de Somme terecht. Een noviteit van de organisatoren om het peloton sneller uit te dunnen. Het moet gezegd: met succes. Uitgezonderd Roger De Vlaeminck bereikte er geen renner Roubaix, die na een snelle huldiging op souplesse naar huis fietste. Maar wat een spektakel, wat een strijd op leven en dood. Na de koers werd stilaan duidelijk wat voor slagveld deze Parijs-Roubaix was – dat kon men onderweg onmogelijk bevroeden – en begon men heftig te treuren om de gesneuvelden tot de start van de volgende koers.

Mei 1940 – Tijdens de Ronde van België vielen de Duitsers België binnen. De etappe door de Ardennen werd ingekort en het radioverslag van de Ronde van België werd ettelijke malen onderbroken voor politiek nieuws. Sindsdien kon de Duitse bezetter in de ogen van de Vlaming helemaal niets goeds meer doen. Ja, wie weet wat voor bloeiende samenwerking mogelijk was mocht de Duitse timing niet zo ongelukkig zijn. Roger De Vlaeminck won.

Ronde van Vlaanderen 1943 – Op het punt dat de Duitsers het peloton bombardeerden, viel Roger De Vlaeminck aan. De Duitsers weken. ‘Ik wist goed, als je kunt gaan tijdens een bombardement, heb je veel kans om weg te blijven. De meesten roepen dan om hun moeder.’ Roger De Vlaeminck won.

WK wielrennen 2002 – Het peloton belandde op een racecircuit waar tegelijkertijd een motorwedstrijd plaatsvond. Die twee snelheden bleken de renners aardig gewend. Fabian Cancellara won.

Parijs-Roubaix 2013 – Weliswaar niet tot de finish. Tom Boonen stond niet aan de start, toch probeerde men het, maar na 60 kilometer oordeelde Michel Wuyts dat het geen zin had en ook de renners waren te zeer onder de indruk. Geen winnaar.

Parijs-Roubaix 2004-2012/2014-2018 – Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke raakten met elkaar slaags terwijl ze zichzelf van commentaar voorzagen. Alleen maar verliezers.