Automobilisten doen emotionele oproep: ‘Zonder fietshelm aangereden worden levensgevaarlijk’

door The Vremde Mirror

Automobilisten trekken aan de alarmbel. ‘Wij willen fietsers heus op een veilige manier scheppen en meters meesleuren tot ze onder onze wielen moes worden. Maar alstublieft, kan het van beide kanten komen?’

© Wikimedia Commons

Etienne (59) hekelt de roekeloze fietsers die denken dat automobilisten opzij zullen gaan omdat ze geen fietshelm dragen. ‘Ik rijd hen extra hard aan. Uit colère. En ook om een voorbeeld te stellen. Wie niet horen wil, zal voelen. Maar het is toch waar? Anders leren ze het nooit.’

Een dilemma dat vrachtwagenchauffeur Vicky (36) wakker houdt. ‘Zo van uitputting gisteren per ongeluk uitgeweken voor een fietser die een helm droeg. Helmloze fietsers zoeken het zelf. Uiteraard. Maar je wilt zo’n fietser ook niet aanrijden. Je weet nooit of hij slecht valt. Ik rijd principieel door.’

‘Dat gaat over wederzijds respect,’ vult Stijn (42) aan. ‘Fietsers dragen een helm, wij rijden hen aan. Zij grotere overlevingskansen, wij een gerust gemoed. Faire deal. Maar door uit onbezonnenheid geen helm te dragen, brengen ze zichzelf in gevaar. En wie blijft ermee zitten de rest van zijn leven? De automobilist, want die overleeft het wel.’