‘Laat mensen zelf kiezen wanneer ze uit het euthanasiedebat stappen’

door The Vremde Mirror

Uitbreiding van abortus, euthanasie bij wilsonbekwaamheid, voor voorzitster van Open Vld Gwendolyn Rutten gaat dit nog niet ver genoeg: ‘Laat mensen zelf kiezen wanneer ze uit een abortus- of euthanasiedebat stappen. De ultieme vorm van zelfbeschikking!’

‘Vandaag is het zo dat euthanasiedebatten helemaal uitgezeten moeten worden,’ vertelt Rutten. ‘We willen mensen de mogelijkheid geven om over een waardig en zelfgekozen einde van een euthanasiedebat te kunnen beslissen, ook als ze lijden aan hersenkrampen. Zo kunnen we heel wat gezichtsverlies vermijden.’

Mogelijk toekomstig voorzitter van CD&V Joachim Coens is het hartsgrondig oneens met Rutten. ‘Zonder enig debat wil Open Vld nu beslissen dat mensen zomaar uit een euthanasiedebat kunnen stappen. Het is niet omdat iemand het euthanasiedebat doodsaai vindt, dat het daarom niet meer de moeite is. Bovendien is er niks mis met saaiheid. Dat weet ik nu toevallig.’

‘Door de euthanasiewetgeving is het leven al zo kort,’ aldus Rutten. ‘Laten we mensen dus de kans geven te allen tijde uit het euthanasiedebat te stappen om ten volle van al het moois te genieten.’

Onbevredigend antwoord voor Coens. ‘De sociale druk om uit een euthanasiedebat te stappen zal groot zijn, waardoor er uiteindelijk alleen nog maar mensen overblijven met weloverwogen oordelen. Dat is niet wat God wi… dat is niet democratisch.’

‘Er wordt niemand verplicht uit het euthanasiedebat te stappen,’ antwoordt Rutten.

Coens repliceert: ‘Het euthanasiedebat is te belangrijk om zomaar.’