Spektakeldemocratiejaaroverzicht 2020
door The Vremde Mirror
In deze laatste week van 2019 blikken we vooruit op het nieuwe jaar. Kunt u 2020 alvast overslaan. Vandaag het spektakeldemocratiejaaroverzicht.
James Cooke en Gert Verhulst winnen in maart de nieuwe verkiezingen.
Politicoloog Carl Devos analyseert: ‘Cooke en Verhulst voelen aan wat er bij de mensen leeft en spelen daar perfect op in. Twee gewone jongens die niet weten hoeveel geld er op hun bankrekening staat. Met hen voelt de Vlaming zich verwant.’
Na een korte regeringsformatie besluiten James Cooke en Gert Verhulst dat Gert Late Night lastig te combineren valt met een politiek mandaat. Walter De Donder wordt de burgemeester van het land. Nee serieus, hij wil zo aangesproken worden.
Maar de mensen onthouden Walter De Donder toch vooral van wat anders. In de lente op VIJF: De drie uitwijzen. Een gloednieuwe spelshow. Het concept is eenvoudig: aan elke aflevering doen vier vluchtelingen mee, van wie er drie meteen worden uitgewezen. De overblijvers spelen de grote finale. Wie die wint krijgt een verblijfsvergunning voor één jaar. Theo Francken, Dries Van Langenhove en Walter De Donder vormen de verrassend eensgezinde jury.
Om de opvangcrisis te beteugelen, organiseert de nieuwe Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Jan Verheyen volksstemmingen in arena’s. ‘De vreemdeling krijgt een minuut om het publiek te overtuigen dat hij een verblijfsvergunning verdient. We laten het vrije woord en de democratie zegevieren. De Vlaming beslist welke vreemdelingen blijven. Duimpje omhoog is blijven, duimpje omlaag is wegwezen. Tickets kosten €10.00, voor senioren is er korting voorzien.’
Gert Verhulst dicht het gat in de begroting met de opbrengst van vier extra shows van Samson & Gert.
Rik Daems bestookt Tim Verheyden met mails met het verzoek een reportage over hem te maken. Zonder succes.
In De Afspraak komt een klimaatwetenschapper over kerkelijk recht spreken. Rik Torfs vindt dit ongehoord. ‘Wat als iedereen niet gehinderd door expertise plots over alles zijn zegje komt doen in tv-studio’s? Onze democratie is gebaat bij hygiëne.’
Ook in De Afspraak heeft Mia Doornaert lovende woorden voor Tom Van Grieken. ‘Hij mag dan leugens en haat verspreiden en een authentieke racist zijn, hij is tenminste altijd netjes gekleed. Dat is wat anders dan die Conner Rousseau. Een echte blamage voor de geloofwaardigheid van de politiek.’
Nog in De Afspraak doen Mia Doornaert, Rik Torfs en Maarten Boudry een emotionele aanklacht dat de media te weinig opiniemakers gespecialiseerd in alles maar in niets in het bijzonder een stem geven en leggen ze in veertig minuten uit waarom dit een probleem is. ‘Nodig eens een professor kerkelijk recht uit over klimaat,’ gaf een van de drie als voorbeeld.
In een poll op HLN.be halen N-VA en Vlaams Belang samen 88%. Editorialist Jan Segers van Het Laatste Nieuws vindt dat de HLN-polls minstens voor de helft moeten meetellen bij verkiezingen. ‘Onze polls geven beter weer wat het volk denkt dan gewone verkiezingen. Nu krijgt het volk het gevoel dat het niet wordt gehoord. Dat ondermijnt de fundamenten van onze liberale democratie.’
Christian Van Thillo stuurt de column naar Bart De Wever. Bart De Wever antwoordt met een lachend kakske. In ieder geval voldoende aanleiding voor het VTM-nieuws om Tom Van Grieken en Theo Francken voor het eerst sinds alle vorige zondagen uit te nodigen.
Een banaan gooien naar een Afrikaanse voetballer in een voetbalstadion: doen of niet? Afkomst laten bepalen of mensenrechten van tel zijn? Moslims kanker toewensen op sociale media? In Racisme of niet? (VTM) komen tal van herkenbare situaties aan bod die Vlamingen verwarren. Na een discussie zal de jury oordelen of de situatie racisme is of niet.
De jury kent een wisselende samenstelling om zo veel mogelijk stemmen te laten horen. In de jury zitten elke keer drie willekeurige Vlamingen zonder migratieachtergrond die de vorige keer op N-VA, Vlaams Belang of Walter De Donder hebben gestemd. Hun oordeel is juridisch bindend. Presentatie: Niels Destadsbader.
Op Canvas dan weer presenteren in het najaar Thomas Vanderveken en Peter De Roover Weg met subsidieslurpers. Het nieuwe format onderzoekt de kwestie waarom moderne kunst zo mottig is.
Noot van de redactie: gelieve ons te verontschuldigen voor de zeer beknopte weergave van de feiten.
Disclaimer: dit artikel vormt tegenstrijdig met wat men zou vermoeden geen deel van een ontradingscampagne van Dienst Vreemdelingenzaken.